tiistai 9. kesäkuuta 2015

Kaikki alkoi puhelimesta (1959)


Michael Gordonin Kaikki alkoi puhelimesta on toistuvasti mainittu provokatiivisten aikalaiselokuvien listoilla – totta kai yksityiskohta, joka kannusti tätäkin blogistia tutustumaan elokuvaan.

Tarinan keskiössä on yhteinen puhelinlinja sisustussuunnittelija Jan Morrow’n (Doris Day) ja säveltäjä Brad Allenin (Rock Hudson) välillä. Siinä kun Jan keskittyy työhönsä ja kunniallisen aviomiehen etsintään, tukkii Brad yhteisen puhelinlinjan flirttaillessaan vaihtuvien naisystävien kanssa. Tavattuaan sattuman kautta Janin ravintolassa, Brad päättää esittää teksasilaista herrasmiestä ja ennen pitkää hurmaa tyttöraukan. Kaiken kruununa Jania rakastaa kaukaa myös tämän työtoveri, joka päättää selvittää salaperäisen uuden poikaystävän henkilöllisyyden..

Elokuvallisena ja samalla draamallisena ratkaisuna elokuvassa toimii jaettu ruutu (split screen). Ratkaisu toimii komediallisena elementtinä, Bradin salatessa henkilöllisyytensä. Jaettu ruutu on myös keino kiertää ajan valkokangasnormeja ja pariskunta päätyy mm. ”yhteiseen kylpyammeeseen” jalat vastakkain.

Kaikki alkoi puhelimesta on kaiken kaikkiaan rakastettava, hölmö ja musiikiltaan svengaava kuvaus parisuhteen muodostuksesta normien puristuksessa, 1950-luvun Yhdysvalloissa. Filmissä kommentoidaan jopa yhtä vuosikymmenen tabua, homoasiaa.

Elokuvan ehkä mahtavin hahmo, loistavan pääparin huomioon ottaen, on kodinhoitaja Alma (aikakauden hieno luonnenäyttelijä Thelma Ritter), joka kommentoi suorasukaiseen tyyliinsä emäntänsä Janin parisuhdeasioita.

4 / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti