keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Senkka nenästä, pojat (1978)


Kesäkuun säillä on fiksua viettää juhannusta varmuuden vuoksi pari päivää etukäteen. Hämeenlinnan reissulla anoppilassa tulikin ajettua ruohot, grillattua sekä – tietysti – katseltua yksi kauniiseen kesäpäivään sutjakkaasti sopiva kevyt elokuvarymistely.

Sergio Corbucci on allekirjoittaneelle ja monelle muullekin tuttu vauhdikkaista ja toimintapainotteisista spagettiwesterneistä. 1970-luvun kuluessa ja genren huippuvuosien oltua ohi hän kääntyi ohjaamaan komediaelokuvia, mm. Bud Spenceriä ja Terence Hilliä. ”Senkka nenästä, pojat” oli taistelupari Terence Hillin ja Bud Spencerin kahdestoista yhteiselokuva. Tuotanto noin viisikymmenhenkisine kuvausryhmineen teki elokuvan kokonaisuudessaan Yhdysvalloissa.

Tällä kertaa seikkailut sijoittuvat aurinkoiseen Miamiin ja sen alamaailmaan. Koska paikallisen poliisin resurssit eivät riitä vedonlyöjien ja huijareiden kuriin saattamiseen, värvätään veljekset, laivastonupseeri Johnny (Hill) ja rekkakuski Charlie Filippo (Spencer) hoitamaan lurjuksille hampaat sisään. Totta kai kumpikaan ei ole Laupias Samarialainen vaan kummallakin on tähtäimessä omat edut.

Elokuva oli takuuvarma ja viihdyttävä kaksituntinen pakkaus turpaanvetoa, nenärustojen ja luiden kalinaa, höynäytystä ja erityyppisillä kulkuneuvoilla ajelua. Pituus ei lopulta tuntunut elokuvaa haittaavan koska toimintahan on tässä kuin lenkkimakkara juhannusiltana – aina sitä joku kysyy lisää. Edellämainittujen ja juonentapaista enempää ei kannata tekijöiden elokuvilta odottaakaan ja hyvä niin, nämä toimivat joissain tilanteissa loistavina ajanvietteinä!

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti