perjantai 12. kesäkuuta 2015

Les nouveaux messieurs (1929)Sodankylän elokuvajuhlien päänäytös oli tänä vuonna omistettu syksyllä kuolleelle monivuotiselle taiteelliselle johtajalle Peter von Baghille. Tällä kertaa mykkäfilmiksi oli valittu ranskalainen elokuvaklassikko, jonka ohjaaja Jacques Feyder oli ainakin itselle aiemmin tuntematon nimi. Filmiä ahtautui katsomaan uskomaton määrä ihmisiä, arviolta n. 1000-1500 henkeä. Uusi festivaaliteltta venyi kuin venyikin ihmispaljouden edessä. Mukana elokuvaa katsomassa olivat kunniavieraiden ohella mm. Aki ja Mika Kaurismäki.

Kyseessä on satiirinen komedia ihastuttavasta balettitanssijasta Suzanne Verrierista (Gaby Morlay) ja tämän kosijoista. Vaikutusvaltaisempi ja varakkaampi heistä on ilman muuta aristokraatti ja konservatiivipoliitikko kreivi Comte de Montoire-Grandpre (Henry Roussell). Salaa tyttöön on rakastunut vasemmistolainen sähkömies Jacques Gaillac (Albert Prejean), joka viekkaana käyttää liikennealan lakkoa saadakseen tytön pauloihinsa. Jacques’n tultua valittua parlamenttiin ja lopulta ministeriksi joutuu ajanpuutteen takia kriisiin suhde Suzanneen. Vasemmistopuolueen alamäen johdosta. hallituksen kaaduttua, Gaillac valitsee Jacquen’n myös uuden hallituksen ministeriksi.

Elokuvan julkaisu Ranskassa myöhästyi useita kuukausia, koska elokuva antaa varsin maukkaan satiirisen kuvan kotimaansa politiikasta, parlamentin toimintatavoista sekä ministerien ajankäytöstä. Jos ministerin ensimmäinen kiinnostuksen kohde on varmistaa erään balettitanssijan työpaikka, ollaan ehkä moraalisesti vikauralla työtehtävistä, joskin tämä on hauskaa elokuvallisesti.

Feyderin kaksituntinen elokuva olisi mielestäni kaivannut tiivistämistä ja yksinkertaistamista juonenkäänteissään, nyt elokuva on sekä poliittinen satiiri että rakkauselokuva. Loppu oli minun ja vierustoverini mielestä romanttisen elokuvan antikliimaksi, joskin ehkä realistinen. Mutta kaunis filmi on: erityisesti jäi mieleeni konservatiivipoliitikon haavekuva tanssivista balettitanssijoista parlamentista, kuvakompositio vertaansa vailla mykkäfilmissä.

Elokuvan säesti loistavasti Avanti johtajanaan Antonio Coppola. Tovereiden kanssa seurasimme elokuvaa hyviltä paikoilta, neljänneltä riviltä.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti