maanantai 29. kesäkuuta 2015

Kaksintaistelu vuorilla (1957)


”Kaksintaistelusta vuorilla” oli tarkoitus tulla ohjaaja Anthony Mannin ja näyttelijä James Stewartin kuudes yhteinen western mutta Mann pudottautui projektista nähtyään mielestään kehnon käsikirjoituksen ja oltuaan epävarma sotasankari Audie Murphyn mukanaolosta elokuvassa. Ohjaustyö tippuikin tämän jälkeen James Neilsonille. Tapahtumien kulku johti Mannin ja Stewartin lopulliseen välirikkoon elokuvan julkaisun jälkeen.

James Stewart näyttelee rautatieyhtiöstä epäluottamuspulan takia poispotkittua vartija Grant McLainea, joka palkataan yhtiön toimesta uudestaan vahtimaan 10 tuhannen taalan palkkakassaa ja sen kuljettamista rautatietyöläisille. Duunarit eivät ole saaneet maksujaan aikoihin, syystä että White Harbinin (Dan Duryea) porukka on ryöstänyt raidekuljetuksen kolme kertaa peräkkäin. Porukan mukana ratsastaa myös kaidalta tieltä eksynyt McLainen pikkuveli Utica Kid (Murphy) joka ei ole kovinkaan vaikuttunut Grantin yrityksistä saattaa tämä takaisin normaaliin elämään.

Elokuva oli ensimmäinen Technirama-laajakuvatekniikalla Yhdysvalloissa kuvattu filmi. Pitkälti Coloradon syksyisissä maisemissa filmattu elokuva on komeaa katseltavaa, rautatien halkoessa jylhää, vuoristoista maisemaa. Filmin juoni on lopulta melko ennalta-arvattaja.

Karismaattinen James Stewart hoitaa elokuvan läpi rutiinilla ilman ihmesuorituksia. Nuori, näyttelijänä edelleenkin vaatimaton 31-vuotias Audie Murphy on iältään epäuskottava pikkuveli 48-vuotiaan Stewartin rinnalla.

Filmin parhaita puolia on Dmitri Tiomkinin vivahteikas musiikki. Tarttuva kappale ”Follow the river” on hienosti juoneen sopiva iskelmäpala. Katselin elokuvan Pohjolan Liikenteen bussissa välillä Kuopio-Jyväskylä.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti