maanantai 22. kesäkuuta 2015

Pahan naamio (1987)

Elokuvissa maahan saapuvilla ulkoavaruuden öttiäisillä on yleensä pahoja aikeita maapalloa ja sen asukkeja kohtaan. Se tavallisin muukalaisten pyrkimys leffoissa lienee organisoidusti vallata maapallo ja vähintäänkin alistaa, jos ei jopa tuhota, hallitseva eliölaji eli ihmiset.

Jack Sholderin elokuvan alien on kuitenkin toista sorttia: impulsiivinen, narsistinen ja maallisista heteromiehen nautinnoista (autot, aseet, tissit) voimansa saava. Maapallo - tai Los Angeles - on hänelle oma pieni temmellyskenttä.

Enkelten kaupungin poliisilaitos, mm. tutkija Tom Beck (Michael Nouri), on kinkkisen tapauksen edessä: kaupungissa mellastaa pankkeja ryöstelevä, ihmisiä tappava ja Ferrareita kuluttava rikollinen. Elokuva alkaa säpäkästi huimalla, keikan jälkeisellä takaa-ajolla: peltiä menee ruttuun ja ohikulkijoita kuolee.

Tutkintaa avustamaan ja Beckin pariksi tulee FBI-tutkija Lloyd Gallagher (Kyle MacLachlan), jolla on kaverista tai hänen useista maallisista identiteeteistään näitä enemmän tietoa. Pian myös Beck saa huomata, että ulkoa tulevalla muukalaisella on paha tapa lainata maan asukkien ruumiita vaihtaakseen olomuotoaan. Jokaisesta ihmisestä imetään elinvoima, kului se sitten lopulta poliisien tulituksessa tai muussa "kaupunkiurheilussa".
"He sees something he wants, he steals it. If something gets in his way, he kills it. And right now, he's hiding out in your city. " -Gallagher
Pahan naamio menee ilman muuta viihdyttävimpien 1980-luvun toimintaelokuvien joukkoon. Poliisi on jälleen kerran - kuten normaalia - puulla päähän lyöty ja ulkopuolinen tutkija tietää asiasta enemmän (syykin paljastuu ennen pitkää). Mutta kun nämä kliseet unohtaa, on luvassa reikäpäistä toimintakauhua joka menee poliisilaitoksen ylimmälle tasolle ja huipentuu kaupungin politiikan parissa.

MacLachlan alustaa omintakeista roolisuoritustaan Twin Peaksissa hieman samantyylisellä normien ulkopuolisella hahmolla.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti