maanantai 29. kesäkuuta 2015

Kuolema astuu laivaan (1973)

Suuri osa jännäreistä jä rikoselokuvista sisältää jonkinasteisen mysteerin, arvoituksen, jota keskeiset hahmot yrittävät selvittää. Mutta todellisia haastavia ja vähitellen rakentuvia palapelimysteereitä, joissa katsoja tietää asioista täsmälleen yhtä paljon päähenkilön kanssa, on harvemmassa.

Tarkoitan esimerkiksi elokuvia Pirullista peliä (1972), Chinatown (1974), Epäillyt (1995), Alaston pelko (1996), Gosford Park (2001) ja Katseeseen kätketty (2009). Näitä ovat myös useat Hitchcock-elokuvat sekä totta kai Agatha Christie- ja Raymond Chandler -filmatisoinnit.

Herbert Rossin ohjaama "Kuolema astuu laivaan" perustuu tosielämän mysteeriharrastajien Anthony Perkinsin ja Stephen Sondheimin kehitelmiin ystäviensä päiden menoksi. Alkuideat on jalostettu kaksituntiseksi trilleriherkuksi, jossa elokuva-alalla olevat päähenkilöt saavat kutsun tuottaja Clinton Greenin (James Coburn) Sheila-nimiselle luksusjahdille Etelä-Ranskaan. Kokoontumiseen tuo jännitettä tosiasia, että Greenin vaimo Sheila on menehtynyt paikalta paenneen autohurjastelijan alle tasan vuotta aiemmin, viiden kuudesta kutsutusta osallistuttua samaniltaisiin juhliin.

Mies on pahamainenen käytännön pilailija ja haastaa ystävänsä viikon kestävään peliin, jossa jokaiselle pelaajalle on uskottu fiktiivinen salaisuus, rikos menneisyydestä. Henkilöiden tehtävänä on selvittää päivittäin kulloinkin nimetyn rikollisen henkilöllisyys. Tapahtumat saavat kuitenkin pian oikeita käänteitä ja pian seurueella on oikea tapaus käsissään..

Omintakeisen Greenin ohella myös elokuvan muut hahmot ovat vaikeasti samaistuttavia, pääasiassa itserakkaita filmimaailman henkilöitä. Elokuvatähti Alice (todellisuudessakin filmauksissa diivaillut Raquel Welch) on narsistisimmasta päästä laivaseuruetta miehensä Anthonyn (Ian McShanen) kanssa. Ohjaaja Philip (James Mason) on laivan pidättynein hahmo, mutta tulee ennen pitkää keskeiseksi hahmoksi mysteerin selvittelyssä. Lisäksi Sheilalla matkustavat agentti Christine (Dyan Cannon) sekä käsikirjoittaja Tom (Richard Benjamin) ja vaimonsa Lee (Joan Hackett). Itse asiassa katsojalle olisi sama vaikka nämä kaikki kipattaisiin Välimereen!

Lopulta filmi on todella taidokkaasti rakennettu rikosmysteeri jonka jännite rakentuu Greenin nimeämien rikosten yhdistämiseen seurueen jäseniin. Menneisyydestä nousevat myös kohtalokkaiden tekojen motiivit. Nämä ihmiset puhuvat suoraan ilman englantilaistyyppistä kaartelua ja vanhoja luurankoja kaivetaan makuuhyttien kaapeista tuon tuosta. Päästäänpä tutkimaan aivan oikeita rikospaikkojakin amatöörietsivien toimesta.

Rossin elokuvassa ei ole suurenmoisia roolisuorituksia, ehkä James Masonin työtä lukuun ottamatta, mutta filmillä on ainutlaatuinen kyky pitää katsoja otteessaan ja valppaana koko kahden tunnin ajan. "Kuolema astuu laivaan" kuuluu ilman muuta mysteerifilmien terävimpään kärkeen.

4 / 5

IMDb
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti