lauantai 27. kesäkuuta 2015

LISTAUS: Kymmenen mieleenpainuvinta ilmailuelokuvaa

Edmund Goulding: Lentoeskaaderin hyökkäys (1938)
Ilmailu on mielenkiintoinen aihe ja lajityyppi elokuvamaailmassa, kehittyihän moderni ilmakehän sisällä liikkuminen hyvin pitkälti samaan aikaan itse "seitsemännen taiteen" kanssa. Sekä elokuvaan että ilmailuun liittyy keskeisesti unelmointi ja elämän normaalien lainalaisuuksien voittaminen, arjen yläpuolelle pääseminen. 

Väljästi määriteltynä ilmailuelokuvia ovat kaikki lentomatkustamiseen tai ilma-aseen käyttöön väljästi liittyvät filmit, oli niiden painopiste sitten itse aiheessa tai vaikkapa ihmissuhteissa ja romantiikassa. Lajityypin ytimessä ovat kuitenkin lopulta elokuvat, jotka keskittyvät lentäjäsankareihin, tekniikan kehittäjiin tai sotilasilmailun osalta puolustushaaran toimintaan haastavissa olosuhteissa.

Siviili-ilmailun osalta on suurten mittakaavojen filmejä syntynyt ehkä lopulta määrällisesti vähemmän. Elokuvat ovat keskittyneet sotapätkien tavoin yksilön ja painovoiman voittavan ilma-aluksen suhteeseen yhtenä ajallisena hetkenä, ehkä lukumääräisesti suurenkin ihmisjoukon turvallisuuden ylläpitäjänä.

Seuraavassa olen listannut kymmenen omaa suosikkiani ilmailuun keskittyvistä elokuvista. Blogia seuraavaa lukijaa ei ehkä suuremmin yllätä, että ajallinen painopiste elokuvissa on studioaikakaudella tai toisen maailmansodan aikalaiselokuvissa. Filmit syntyivät autenttisissa olosuhteissa, sisältäen ajan ytimekästä henkeä, ollen tosin monelta osin propagandatarkoituksiin tehtyjä.


1. Richard Fleischer: Tora! Tora! Tora! (1970)

Elokuvaa pidetään monen arvioijan toimesta yhä lähes-dokumentaarisena kuvauksena Japanin hyökkäyksen vaikuttimista, synnystä ja jenkkien silloisesta tilanteesta Hawaijilla, olihan elokuvan synnyssä mukana koko joukko aikalaisia, mm. hyökkäyksen pitkälti suunnitellut Minoru Genda. Elokuva on rakennettu hyvän trillerin tavoin, otteeltaan tasapuolisesti ja analyyttisesti. Kaluston realistisuudesta ja teknillisistä yksityiskohdistahan voidaan aina keskustella, etenkin amiraali Yamamoton (Sô Yamamura) lentotukialusten ja Zerojen (oikeammin Jämilläkin tänä kesänä nähtyjä Harvardeja) suhteen.
http://projektorihuone.blogspot.fi/2014/07/tora-tora-tora-1970.html

2. Henry King: Ilmojen kotkat (1949)

Gregory Peckin esittämä kenraali piiskaa moraaliongelmien parissa painiskelevaa pommikoneyksikköä tekemään päiväpommituksia Saksan alueelle toisessa maailmansodassa. Elokuva keskittyy tiukasti käskynjaon ja toteutuksen vuorovaikutukseen sekä suurten tappioiden olemassaoloon kyseisen kaltaisissa operaatioissa.

3. Howard Hawks: Vain enkeleillä on siivet (1939)

Mestariohjaajan Etelä-Amerikan vuoristoalueille sijoittuva filmi on paitsi ilmailuelokuva, myös kuolematon filmi monella muulla tavalla. Postilentofirman pomo on pakotettu altistamaan lentäjänsä jatkuvalle kuolemanvaaralle saadakseen tavoittelemansa sopimuksen. Hawksin lentäjätausta näkyy hienosti toteutetuissa toimintakohtauksissa ja näyttelijäkaarti - Grant, Arthur, Hayworth - unohtumattomina valkokangashetkinä.

4. Sam Wood: Tuhoa tai kuole (1948)

Sam Woodin ohjaamassa elokuvassa amerikkalaiset kenraalit yrittävät pysäyttää Saksassa kehitetyn suihkuhävittäjä Lantze-Wolf 1:n tuotannon. MGM:n elokuva on aihepiiriltään (ilma-aseen tutkailu tukikohdasta käsin) melko samantyyppinen Foxin vuotta myöhemmin tuottaman Ilmojen kotkien kanssa. Molemmat ovat mielenkiintoisia elokuvia ja täydentävät loistavasti hävittäjälaivueiden operatiivisesta toiminnasta ja ässistä tehtyjä filmejä.
http://projektorihuone.blogspot.fi/2015/06/tuhoa-tai-kuole-1948.html

5. Edmund Goulding: Lentoeskaaderin hyökkäys (1938)

Hermoheikon, paineessa työskentelevän majuri Brandin (Basil Rathbone) komentamassa RAF:n 39. laivueessa vaihtuvuus on suurta, keltanokka-täydennysmiesten paikatessa uhkarohkeilla tehtävillä pudonneita lentäjiä. Lentoeskaaderin hyökkäys on valloittava elokuva: kepoisa ja pateettinen, viihdyttävää seikkailua mutta suuria merkityksiä kätkevä. Toisen suursodan aattona syntyi studioelokuva, jossa ritarilliset ohjaajat ja heidän komentajansa tekivät kaikkensa, inhimillisyyden rajamailla mutta kuitenkin lopulta ihmisyyden ehdoilla. Maailmansodan lihamyllyssä uskollisuus asetoverille on viimeisiä jäänteitä rauhan ajan ihmissuhteiden maailmasta.
http://projektorihuone.blogspot.fi/2014/01/lentoeskaaderin-hyokkays-1938.html

6. Martin Scorsese: Lentäjä (2004)

Toinen listan biografiaelokuvista Spitfiren (1942) ohella on legendaarisen Howard Hughesin elämää ilmailun parissa analysoiva filmi. DiCaprion tinkimättömästi tulkitsema suurten unelmien mies viis veisaa neuvoista, tulivat ne sitten yhteistyökumppaneilta tai ystäviltä. Hieno elokuva ilmailualaan liittyvästä, ilman rajoja tapahtuvasta ideoinnista ja ideoiden toteuttamisesta.

7. Anthony Asquith: Tie tähtiin (1945)

Brittiläinen aikalaisdraama RAF:n pommikonetukikohdan ja ympäröivän kylän arjesta, jännityksestä ja romansseista toisen maailmansodan aikaan on onnistunut tallentamaan tarkkanäköisesti sota-ajan ihmisen mielenmaisemaa. Anthony Asquithin filmi onkin valittu myöhemmin äänestyksissä yhdeksi sotavuosien suosikkielokuvaksi.
http://projektorihuone.blogspot.fi/2013/11/tie-tahtiin-1945.html

8. Jack Gold: Ilmojen ässät (1976)

Ilmojen ässät on elokuvan Kunnian kotkat (1966) ohella varteenotettavampia uudempia elokuvia ensimmäisen maailmansodan hävittäjälentäjistä ja koneista. Filmi kertoo hävittälentäjäkierron tarinan mitä pysäyttävimmällä tavalla: vihreät lentäjät ovat kulutustavaraa sodan todellisuudessa.
http://projektorihuone.blogspot.fi/2015/02/ilmojen-assat-1976.html
Howard Hawks: Ilma on kohtalomme (1943)

9. Howard Hawks: Ilma on kohtalomme (1943)

Sodanaikainen Ilma on kohtalomme kuvattiin kymmenen B-17 –koneen voimin pääosin sodan aikaisessa Floridassa ja Texasissa. Vastaavia, koneen miehistön dynamiikkaan ja henkilösuhteisiin realistisista lähtökohdista syventyviä aikalaiselokuvia ei ole valtavasti tarjolla, mistä syystä Hawksin elokuvaa on pidettävä vähintäänkin tervetulleena tapauksena Hollywoodin yhteistyössä armeijan kanssa tekemien epookkien parissa.
http://projektorihuone.blogspot.fi/2014/03/ilma-on-kohtalomme-1943.html

10. Leslie Howard: Spitfire (1942)

Biskajanlahdella vuotta myöhemmin menehtynyt englantilaisnäyttelijä Leslie Howard ehti vuonna 1942 tuottaa, ohjata ja pääosatähdittää ”Spitin” suunnittelijasta R.J. Mitchellista kertovan biografiaelokuvan. Ilmailun vinkkelistä kiitosta saa erityisesti elokuvan dokumentaarinen osuus: aitojen RAF-pilottien tallentaminen filmille sekä tietysti koneet ja intensiiviset koelento- ja taistelukohtaukset, ilmavoimien toimitettua elokuvakäyttöön aitoja Spittejä. Ja onhan Howardin elokuvassa sitä lentämisen viatonta unelmaa ja hyväntuulisuutta, vaikka työn tuloksena surmanlintu syntyikin.
http://projektorihuone.blogspot.fi/2014/07/spitfire-1942.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti