lauantai 29. elokuuta 2015

Pahan kehä (1988)

Pahan kehä ei nouse ensimmäisenä esiin kun muistellaan ohjaaja John Carpenterin elokuvia. Vastoin Carpenterin ansioita kauhuelokuvassa ei tämä vuonna 1988 tehty filmi ole puhdas genren edustaja. Kyseessä on mieleen jäävä toiminnallinen scifi-vaikutteinen poliittinen satiiri joka kannattaa ilman muuta muistaa herran tuotannon yhteenvedoissa.

Elokuvan päähenkilönä on työtön kulkuri John Nada (Roddy Piper) joka nimensä mukaisesti ei ole kukaan: hänellä ei ole tarinaa kerrottavanaan. Nada saapuu jälleen uuteen kaupunkiin, tällä kertaa Los Angelesiin, ja etsii itselleen työtä, jotta saisi vatsansa täyteen ja katon päänsä päälle jälleen yhdeksi päiväksi.

Ympärillä ja konkreettisesti hökkelikylässä vallitsee luokkatragedia: kodittomat ajetaan koko ajan ahtaammalle, jotta rikkaat saisivat itselleen lisää elintilaa. Uteliaisuuttaan Nada törmää ihmisryhmittymään jotka lähettävät piraattilähetyksiensä kautta sekavalta kuulostavaa vastarintapropagandaa.

Kun kodittomien leiri lopulta ajetaan alas poliisin toimesta, saa hän käsiinsä ryhmittymän käytössä olleita aurinkolaseja. Näiden avulla kaupunki ja sen asukkaat näyttävätkin vallan toiselta. Mainoskyltit, lehdet, televisio näyttäytyvät yhtäkkiä massahypnoosina. ”Obey,” ”sleep,” ”marry and reproduce,” ”watch tv”. Kaikkialla tuntuu olevan ulkoisesti rutiininomaisesti toimivia joulukuusenkoristesilmäisiä pääkallopäisiä olentoja. Keitä he ovat ja miksi he ovat täällä?

Elokuva on otteissaan suorasukainen ja Nada ei suotta aikaile kääriessään hihoja, aloittaessaan taistelun ”kolmantena maailmana” maapalloa käyttäviä muukalaisia vastaan. Loppua kohden filmi muuttuu paikoittain rutiininomaiseksi kujanjuoksuksi ja ammuskeluksi.

Filmi on monella tavalla reikäpäinen. Elokuva sisältää yhden ehkä pisimmistä mutta ilman muuta hauskimmista pataanvedoista, kun John yrittää saada lasit työmaakaverinsa Frankin (Keith David) päähän.

3½ / 5


[SPOILERI]

Elokuvan loppu on mainio, naamioiden tippuessa ja ihmisten nähdessä muukalaisten oikean olomuodon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti