sunnuntai 2. elokuuta 2015

Kuun noustessa (1948)

Olen aiemmin tänä vuonna nähnyt muutamia Frank Borzagen taiturimaisia mykkäkauden klassikoita. Mies osasi tulkita vahvoja tunnetiloja valkokankaalla, samoin kuin taiturimaisen visuaalisen kerronnan.

Kuun noustessa on miehen viimeisiä pitkiä elokuvia. Borzage ohjasi sen Republic Picturesille ja tuotannoltaan se täytti B-elokuvan tunnusmerkit, ollen kuitenkin kengännauhabudjetistaan huolimatta ansiokas ja voimakasväritteinen film-noir. Tunnelmaltaan musta tämä Yhdysvaltain etelävaltioihin sijoittuva elokuva on, siitä ei pääse mihinkään: heti alussa esitellään hirsipuu ja lapsi sen katveessa. Danny Hawkins (Dane Clark) on kokenut lapsuudessaan kovia: hänen äitinsä on kuollut ja isä joutunut kaulakiikkuun henkirikoksesta – fakta josta hän on saanut kuulla kiusaajiltaan koko pienen ikänsä.

Heti filmin alussa näytetään, kuinka nuorella miehellä lyö yli: hän hajottaa tappelun yhteydessä kallon krooniselta vainoojaltaan (Lloyd Bridges) ja kätkee tämän ruumiin. Teko vainoaa häntä hetkellisinä visuaalisina kuvina ja muistoina, varsinkin kun hän päättää ottaa omakseen tappamansa miehen tytön Gillyn (Gail Russell).

Elokuvan rämeiden keskelle sijoittuva pikkukylä on pienisieluinen paikka ja saa varmasti terveenkin miehen mielen hajoamaan, saati henkirikoksen tehneen. Kun Dannyn ympärillä alkaa ympyrä sulkeutua, motiivin ja aihetodisteiden selvitessä myös viranomaisille, alkaa miehen kujanjuoksu Gillyn yrittäessä saada tätä tunnustamaan tekonsa poliisille.

Borzagen elokuva on ylitraaginen, musta ja piinaava ja juuri siksi iskee kuin nyrkki mieheen rämeen pimeydessä. Sisältää se silti pienen toivon rippeenkin, ansaitseehan päähenkilö lopulta ymmärrystä äkkipikaisesta teostaan ja pariskunta mahdollisuuden. Ympäristöltään kyseessä on erilainen film-noir, tapahtumapaikka kun sijaitsee kaukana suurkaupunkien sykkeestä.

Elokuva sai Suomen ensi-iltansa Alohassa 11.11.1949, mutta teeveessä ansiokasta filmiä ei olla kotimaassa kertaakaan nähty.

4 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti