maanantai 24. elokuuta 2015

Koskenlaskijan morsian (1937)

Kuten Kansallisfilmografia meille kertoo, Valentin Vaalan ohjaama draama Koskenlaskijan morsian (1937) on toinen Väinö Katajan samannimisen romaaniin filmatisoinneista (aiempi tehtiin jo vuonna 1923).

Tarina sijoittuu 1800-luvun lopun Tornionjokilaaksoon. Paloniemen viekas isäntä Heikki (Eino Jurkka) yrittää selvitä rahavaikeuksistaan poikansa Juhanin (Tauno Palo) ja Nuottaniemen ainoan tyttären Hannan (Ansa Ikonen) naimakaupan avulla.

Heikki ei kaihda koviakaan keinoja saadakseen haluamansa ja on vähintäänkin välillisesti syypää Hannan veljen hukkumiseen koskeen edellisenä kesänä. Myös Hannan mielitiettyä Koskenalustan Anttia (Kaarlo Kytö) uhkaa vuolas ja tukinuittajille vaarallinen Korpikoski.

Koskenlaskijan morsian oli vasta 27-vuotiaan Valentin Vaalan kymmenes ohjaustyö. Ulkokuvaukset (Theodor Lutsin komeat otokset luonnon armottomuudesta) tehtiin Iitin Mankalassa, Rovaniemen maalaiskunnan Meltauksessa sekä Kittilän Sirkassa.

Kaupunkilaisohjaaja Vaala osasi pureutua myös maalaisaiheisiin ja välttää tukkilaisdraamassaan aiheeseen monesti kuuluneen raskassoutuisuuden. Tosin sitäkin (ja paatosta) on hiven mukana, saarnamies Kero Pietin (moni-ilmeinen Ossi Elstelä) pauhatessa kadotuksesta ja kosken tuomasta kohtalosta Nuottamiehen tuvassa.

Tauno ei ole Ansan mielitietty, mikä tietysti alkuun häiritsee katsojaa Vaalan muiden elokuvien jälkeen. Varsinaiset koskiosuuden painottuvat elokuvan alkuun ja loppuun, ollen komeita, virran viedessä traagillisesti miehen jos toisenkin.

3½ / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti