sunnuntai 23. elokuuta 2015

Maigret ei anna armoa (1959)

Georges Simenonin luoma ranskalainen rikoskomisario Jules Maigret on sankari, jonka seikkailuita en tullut koskaan – dekkarikuumeen ollessa kovimmillaan – lukeneeksi. Siitäkin syystä on hyvä, että YLE Teema on valinnut yhden kolmesta Jean Gabinin tähdittämästä Maigret-filmatisoinnista omaan klassikkosarjaansa. Maigret ei anna armoa (Maigret et l’affaire Saint Fiacre) valmistui vuonna 1959 Jean Delannoyn ohjaamana ja on kolmen elokuvan järjestyksessä keskimmäinen osa.

Rikoskomisario matkustaa lapsuutensa maalaismaisemiin Saint Fiacren kreivittären (Valentine Tessier) pyynnöstä. Nainen on saanut nimettömän kirjeen, jossa ennustetaan hänen kuolemansa ennen perinteistä ”tuhkakeskiviikkoa”. Ei aikaakaan kun Maigret löytää kreivittären hengettömänä, näennäisesti sydänkohtauksen uhrina. Alkaa tutkimus jossa käännetään pikkukylä ylösalaisin ja kaivetaan luurangot linnan- ja kirkkoherrojen kaapeista.

Kauniiseen ranskalaiskylään sijoittuva elokuva on perinteisen oloinen, hidastempoinen mutta hyvällä sydämellä tehty rikoksen selvittely, jossa yksityiskohtiin kiinnitetään mitä suurin huomio Maigret’n taholta. Gabinin tulkinta rikoskomisariosta on ilmeetön ja tällä erää sitä on vaikea verrata muihin hahmon tulkitsijoihin koska elokuva oli tiettävästi ensimmäinen näkemäni Maigret-filmatisointi.

3½ / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti