keskiviikko 26. elokuuta 2015

Huoleton härkätaistelija (1956)

Vuonna 1956 oli kulunut kymmenen vuotta Dean Martinin ja Jerry Lewisin kohtaamisesta ja lyöttäytymisestä yhteen. Duo oli tehnyt yhdessä 16 elokuvaa ja herrat olivat viihteen saralla monella tavalla tulleet riippuvaisiksi toisistaan, myönsivät he sitä tai eivät. Kuten niin monta kertaa ”suureksi kasvamisen” myötä, myös heidän oli oleva välirikko ja oli vuoro viimeisen yhteisen elokuvan.

Frank Tashlinin ohjaaman komediamusikaalin Huolettoman härkätaistelijan aikoihin Lewis Ja Martin eivät enää puhuneet toisilleen kameran ulkopuolella. Menipä jännite kuvauksissa jopa niin pitkälle, että Tashlin kertaalleen jo antoi Lewisille lähdöt filmistä, kuitenkin peruen sanansa tähden tultua katumapäälle.

Ammattilaisia he kuitenkin olivat eikä itse filmistä välirikkoa huomaa. Kyseessä on kaikkea muuta kuin onneton joutsenlaulu yhteiselle uralle.

Jerry Lewis esittää Malcolm Smithiä, vaaleaan näyttelijään Anita Ekbergiin hullaantunutta hömelöä elokuvafriikkiä, joka yrittää voittaa arpajaisissa auton päästäkseen naisen luo Hollywoodiin. Dean Martinin tulkitsema, pahasti veloissa oleva ja perijöitä pakoon yrittävä hämäräheikki Steve Wiley (Martin) on niin ikään päättänyt saada auton, vaikka väärennetyillä arvontakupongeilla. Lopputuloksena Wiley ja Smith päätyvät matkaamaan samalla vuoden 1956 punaisella Chrysler New Yorkerilla kohti Hollywoodia.

Mukaan maantieltä tarttuu hajoamaisillaan olevan auton ratista maalaistyttö Terry (Pat Crowley), josta Wiley pian löytääkin piirityksen kohteen. Elokuvan nimikkokohtaus taas tapahtuu myöhemmin ennen Kalifornian kultamaille pääsyä kun Lewis yrittää lypsää ”tyttölehmän” sijasta isoa, vihaista sonnia.


Frank Tashlin maalaa heti elokuvan aluksi riemastuttavan kuvan eri kansallisuuksia (Yhdysvallat, Englanti, Japani, Ranska, Neuvostoliitto) edustavista elokuvafaneista. Siinä missä ranskalainen elokuvankatsoja on syventynyt tyttöönsä, katsotaan idän aroilla filmejä kahleet käsissä. Huoleton härkätaistelija on elokuvanörtin näköinen elokuva: täynnä hullaannusta vaaleaan, jumalaiseen Ekbergiin mutta myös viittauksia Gregory Peckiin, Rudolf Valentinoon ja muihin sankareihin. Itse määränpäässä päästään juoksemaan läpi Paramountin studiot.

Kultakurkku Martinin ohella Jerry Lewisin aisapari ja yksi elokuvan riemastuttavimmista olioista on kuolaava ja nälkäinen herra Bascomb, jumalattoman iso tanskandoggi, joka kunnostautuu elokuvassa sekä laulajana (nimikkobiisi ”Hollywood or Bust”), autokuskina että romanttisena sankarina, tavatessaan unelmiensa nartun lasvegasilaisella uima-altaalla.

Tashlinin elokuva piirtää automatkan aikana esiin studiokulissien kaltaisen, kanonisoidun 1950-luvun Amerikan lehmineen, maalaistyttöineen, intiaaneineen (!) ja maisemineen. Chicago, Missouri, Oklahoma, Teksas ja Uusi Meksiko vilahtavat ohi kliseineen kaikkineen, kuin kansanlaulussa. Mutta tämä kaikki, selvästi kieli poskessa tehtynä, on pelkästään katsojaa ravitsevaa.

Huoleton härkätaistelija on valkokankaan viattomuuden ajan sokerikarkkia, tekijöidensä (Tahslin, Lewis, Dean) näköinen matka läpi Yhdysvaltojen kohti Hollywoodia ja vaalean ruotsalaisblondin suloja. Viihdyttävän kuorrutuksen ja koirankuolan alta paljastuu myös kritiikin pinta aikakauden elokuvahössötystä ja tähtikulttuuria kohtaan, kuitenkin tehtynä kaikella rakkaudella.

4 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti