lauantai 8. maaliskuuta 2014

Truck Turner (1974)


Jonathan Kaplanin Truck Turner ei ole julistavinta blaxploitaatiota The Black Gestapon (1975) tapaan vaan ottaa yksinkertaisesti kaiken irti "guns & hoes" –tyyppisestä rymistelystä, äärimmäisen viihdyttävällä ja tiukalla tavalla. Elokuvan ultrasvengaava musiikki on pääosassakin olevan Isaac Hayesin käsialaa ja vie elokuvaa eteenpäin asiaan kuuluvalla asenteella.

Juoni on sangen yksinkertainen, kuten arvata saattaa. Mac ”Truck” Turner (Hayes) on takuukonttoreiden ja lakimiesten urbaani renki, palkkionmetsästäjä, joka saa tehtäväkseen toverinsa kanssa jäljittää ja ottaa kiinni harvinaisen rasvaisen parittaja Gatorin (Paul Harris). Monien vaiheiden jälkeen saalis saa yhteenotossa surmansa ja Gatorin leski, tyttötallin perinyt Dorinda (Nichelle Nichols) vaatii kirjaimellisesti ”sangollisen verta” eli Truckin päänahan itselleen. Lopulta pääsankarin perään lähtee Harvard Blue (Yaphet Kotto) äkkikuolemia rakastavien ystäviensä kanssa.
"Anybody ask you what happened, tell 'em you been hit by a truck: Mac 'Truck' Turner!"

Alkaa takaa-ajo, käsittäen niin kadut, camp-mittarilla kovia lukemia saavat parittajien kartanot kuin sairaalatkin. Truckin vankilassa silloin tällöin lusimassa käyvä kulmikasluonteinen tyttöystävä Annie (Annazette Chase) on pakollinen machon sankarin hellyyden kohde (naista kohdellaan tavalla johon VAIN samettisella äänellä laulava Hayes pystyy).

Elokuva on lopulta ultraviihdyttävää ja suoraviivaista (veristä!) 1970-luvun toimintaa itsevarmalla mustan kadunmiehen itsetuntoa sisältävällä vivahteella ja älyvapaalla, kieli poskessa tehdyllä käsikirjoituksella. Hayes hoitaa hommansa perusvarmaan tyyliin näyttelijänä yhtä hyvin kuin musiikkipuolellakin. Ehdottomasti suositeltavia äksöneitä lajissaan!

4 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti