lauantai 8. maaliskuuta 2014

Foxy Brown (1974)


Illan toinen blaxploitaatio toi enemmän esille lajin kantaaottavat peruslähtökohdat, 1970-luvulla kukoistaneen ’mustan elokuvan’ kantaaottavuuden toiminnallisen ulkokuoren ohella.

Jack Hillin ohjaaman toiminnan valkoisten maailma edustaa hyväksikäyttöä, juonittelua, korruptiota (oikeuslaitosta myöten), huumeita ja prostituutiota. Mustat henkilöhahmot taas tuntuvat olevan puolustuskannalla ja uhreja. Pääsankarittaren velikin, huumediileri, on joutunut suonensisäisten valtakuntaan eikä pääse sieltä ulos. Hädissään ja veloissaan hän ilmiantaa Foxy Brownin (Pam Grier) miehen (Terry Carter), joka on osallistunut todistajansuojeluohjelmaan. Miehen saatua surmansa Foxy lähtee valkoisen pahan akselin perään. Tyylikkäimpänä koston ilmauksena nainen mm. onnistuu silppuamaan yhden pahantekijän pienkoneen potkurin avulla – mieleen jäävä kohtaus, jos mikä!
"It's as American as apple pie." -Foxy Brown oman käden oikeudesta
’Mustassa elokuvassa’ naiset on useimmiten kuvattu isotissisinä ja keimailevina hoivaajina, jotka odottavat miehiään kotiin katutaisteluista, sitoen näiden haavat. Pam Grier loi edellisenä vuonna ilmestyneellä Coffylla (nähty 14.10.2011) ja Foxy Brownilla sisukkaan, periksiantamattoman - samalla toki myös seksikkään - mustan naisen prototyypin, jota ollaan hyödynnetty myöhemmin myös postmoderneissa leffoissa. Grierhän jollakin tasolla uusi roolinsa Tarantinon Jackie Brownissa 1990-luvulla (elokuvan nimi periytyi juuri tästä elokuvasta).

Blaxploitaatio-elokuvia olisi helppo pitää vain kansalaisoikeustaisteluajan jälkilöylynä, kuolleena taiteenlajina, josta on sittemmin lainattu piirteitä, asennetta ja vihollisasetelmia myöhempiin viihde-elokuviin. Kieltämättä lähtökohdiltaan nämä provokatiiviset elokuvat vaikuttavat kaukaisilta 2010-luvun suomalaisen, ainakin nimelliseen tasa-arvoon tottuneen katsojan silmissä.

Elokuville täytyy antaa arvostusta silloisesta Yhdysvaltain yhteiskunnallisesta ja kansalaisoikeustilanteesta käsin, olivathan Amerikan mustat altavastaajan asemassa (ja paikoin ovat vieläkin) niin sosioekonomisesti kuin valkokankaan nimirooleissakin.

Foxy Brownissa on toki vuosikymmenet ylittävää asennetta ja häpyä, joskin aika kaukana koherentista ja sujuvasta toimintadraamasta ollaan.

IMDb

3 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti