sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Keltanokka (1925)


Harold Lloyd oli mykkäelokuvien kalpea, rillipäinen tavis. Elokuvat eivät olleet yhtä teknisiä kuin Keatonilla tai yhtä täydellisiä tai universaalilla tavalla koskettavia kuin Chaplinilla, mutta kolmas aikakauden suuri nimi hän oli kuitenkin. Suosio jatkui myös mykkäkauden jälkeen ja Lloyd teki varteenotettavia elokuvia 1940-luvulle asti. Koska allekirjoittanut itsekin lukeutunee Lloydin esittämän normikaverin saappaisiin hyvin, elokuvien pitäisi iskeä hyvin, eikös juu?

Harold Lamb (Harold Lloyd) hakeutuu Taten yliopistoon opiskelijaksi, unelmoiden suosiosta ja etenkin urheilumenestyksestä. Epävarman habituksen ja kommellusten seurauksena vanhemmat opiskelijat saavat hänestä nopeasti naurun aiheen, mutta Harold ei tätä tajua. Nuori myyjätär Peggy (Jobyna Ralston) ei kuitenkaan ole samaa maata, vaan rakastuu salaisesti poikaparkaan.
"I'm just a regular fellow - step right up and call me 'Speedy'"
Elokuvan muistettavimmat kohtaukset sijoittuvat yliopistojalkapallon maailmaan. Keltanokkaa pidetäänkin usein ensimmäisenä mainetta niittäneenä urheiluelokuvana. Lloyd laitetaan joukkueen vesipojaksi ja taklauksien ottajaksi, häntä heitellään kuin säkkiä ympäriinsä. Lopussa on hänen tilaisuutensa, Taten pelatessa toista yliopistoa vastaan.
Vähintään yhtä hervoton kohtaus on yliopiston uudenvuoden juhla, jonka aikana Haroldin mittatilauspuku alkaa purkautua, räätälin hiihtäessä pojan perässä neulan ja langan kanssa.
Elokuva rakennettiin tiedon mukaan Haroldin hahmon ympärille, saavuttaen melko koherentin tason, poikkeuksena gagien kautta haetuille tarinoille. Keltanokassa ei käydä ylhäällä huimissa korkeuksissa Lloydin muiden elokuvien tapaan, mutta useilla hauskimpien elokuvien listalla oleva mykkäkauden klassikko onnistuu kiteyttämään 1920-luvun optimismin ja fuksin epävarmuuden yleisön edessä.

Lopun jalkapallo-ottelu on kaikkien aikojen kohelluksia amerikkalaisen jalkapallon puolella Hevosen sulkien (1932) ohella. Se saa sympatiapisteet etenkin allekirjoittaneelta, joka valittiin usein viimeisenä joukkueisiin koululiikunnan huutoäänestyksissä. Vaikka alku aina vaikeaa, joskus me altavastaajatkin loistamme!

4 / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti