lauantai 4. heinäkuuta 2015

Rakas varkaani (1957)

William Markuksen Rakas varkaani on keväinen ja kupliva elokuva, sopiva katsottavaksi vapaana kesäiltana vaikkapa vaimon kanssa.

Lissie (Elina Pohjanpää) on nainen, joka tahtoo varastaa: hänellä on kroonisia kleptomaanisia taipumuksia. Välttääkseen poliisille kiinni jäännin hän selittää olevansa rouva Tisdall, kuuluisan varkaan sielunelämää tutkivan dosentin vaimo. 

Tavattuaan oikean Tisdallin (Pentti Siimes) hänen on, poliisin läsnä ollessa, kopattava tätä käsipuolesta ja lähdettävä miehen matkaan. Hajamielinen äidinpoika on aikamoinen kohde tavaraa keräilevälle naiselle ja – romanttisen elokuvan ollessa kyseessä - lopun voi katsoja arvata.

Elokuva on oikeassa elämässäkin yhteen päätyneen Pohjanpään ja Siimeksen kevyt ja hyväntuulinen hupailu, voisiko sanoa jopa varsin hölmö elokuva. Mieleenpainuvia ovat alun ja lopun kohtaukset, joissa filmausryhmä esittäytyy lavastajineen, meikkaajineen ja säveltäjineen (Toivo Kärki). Filmissä esiintyy lyhyesti myös legendaarinen Olavi Virta.

Mielenkiintoista elokuvassa on nimenomaan kroonisen varkaan diagnoosi. Onkohan aihe ollut pinnalla tutkimuksessa juuri 1950-luvulla?

3 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti