sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Rauhaton rajaseutu (1946)

Stuart Gilmoren Rauhaton rajaseutu on positiivisella tavalla peruswestern, sisältäen romanttisen juonen sijoitettuna lännen klassiseen viitekehykseen, tässä tapauksessa karjanajajien elämänpiiriin. Elokuva toistui kirjaston DVD:llä kauniissa Technicolor-väreissä ja on uskomatonta, että elokuvan valmistumisesta on kohta jo lähemmäs 70 vuotta!

Kaikki alkaa idästä, kehityksen piiristä, ja alussa näytetään havainnollisella tavalla opettaja Molly Woodsin (Barbara Britton) lähteminen länteen, jossa hän – junamatkan aikana – kohtaa toisen todellisuuden, karskien miesten ja karjan dominoiman maan, Wyomingin.

Pian häntä piirittävät vuosikautiset toverukset ”Virginialainen” (Joel McCrea) ja hänen kaverinsa Steve (Sonny Tufts), molemmat lehmipoikia. Ystävysten kilpaillessa tytöstä Steve päätyy karjaa vilpillisesti omistukseensa haalivan Trampaksen (Brian Donlevy) jengiin, mikä asettaa vaakalaudalle miehen ystävyyden ”Virginialaisen” kanssa.

Idästä tullut Molly on naiivi tulokas ja joutuu kohtaamaan sekä naisten vähyyden mutta myös lännen oikeudenjaon karuuden, tunteiden ja Steven tekosten joutuessa keskinäiseen puntariin, ”Virginialaisen” toimiessa tuomarin lähettämänä oikeuden jakajana karjamiesten keskuudessa. Kaukaa tullut tyttö joutuu länteen tullessaan yksin naisenkipeiden miesten ja susien keskelle.

Alun filmi näyttää piirtävän selkeän rajalinjan hyvän ja pahan välille, vanhan Hollywoodin tyyliin, Donlevyn käyskennellessä kaupungissa mustassa rooliasussaan, ns. perinteisenä pahiksena. Myöhemmin koittava sentimentaalinen hirttokohtaus kuitenkin sekoittaa kuviota kiehtovalla tavalla ja tuo elokuvaan kaivatun psykologisen ulottuvuuden.

Kaikkiaan kyseessä on varsin nautittava aikakautensa lännenelokuva.

3½ / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti