tiistai 14. heinäkuuta 2015

'Minäkö isä!' (1954)

Valentin Vaala osoittaa jälleen kykynsä komedioitten ohjaajana amerikkalaiseen alkuperäisteokseen perustuvassa väärinkäsityskomediassa.

Nuoruudentoverit Kati Jorma (Toini Vartiainen) ja johtaja Jalmari ’Jallu’ Karvi (Sakari Jurkka) kohtaavat kaupungilla ja käyvät syömässä lounaaksi kyljyksiä Kämpissä. Sattumalta Katin mies, ekonomi Vili Jorma (Leo Riuttu) saa tietää ravintolan vahtimestarilta tuntemattomasta miehestä ja tulee mustasukkaiseksi.

Katin kieltäessä koko tarinan hän ryhtyy selvitystyöhön. Jallu on hänen ystävänsä ja joutuukin yhteistyössä Katin ja hänen oman vaimonsa (Ruth Johansson) kanssa peittelyhommiin, tarinan kumuloituessa vinhaan vauvanvaihtokaruselliin.

Amerikkalaistyylisen nopean toiminnan (76 minuuttia) farssin ei luulisi sopivan kotimaiseen elokuvaan mutta Vaala, ilmeisesti varsin taitavana näyttelijäohjaajana, saa Riutusta ja muista kasvoista parhaat puolet irti. Myös tarinan sisällä fiktiivisille, lainatuille lapsilleen lepertelevä Riuttu on kotonaan hieman lapsellisessa roolissaan vaikka en tiedä kenenkään, edes tuoreitten isien, aivan näin vaivatta syövän vaimonsa ja tämän manipuloivien ystävien tarjoilemalta lautaselta.

Elokuvan ylinäytteleminen ei lopulta häiritse pirskahtelevaa komediaa.

3 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti