lauantai 25. heinäkuuta 2015

Ennen keskiyötä (1983)

Väkivallan vihollinen –sarjan kakkososan jälkeen Bronson esiintyi kovanaamana J. Lee Thompsonin rikostrillerissä, joka keskinkertaisuudestaan huolimatta on on kerran katsottava yhdistetty rikostutkintaelokuva ja sarjamurhaaja-slasher.

Bronson näyttelee Leo Kessleriä, Los Angelesin poliisilaitoksen etsivää, joka pääsee nuoria naisia veitsillä teurastavan sarjamurhaajanilkin jäljille. Paskiainen on myös hänen tyttärensä perässä. Suurin pulma tässä vaiheessa vain on, että syyllisen tietäminen periaatteessa ei riitä ja tämän lukkojen taakse saaminen ei onnistu oikeusjärjestelmän puitteissa. No, bronsoninsa katsonut elokuvafani ehkä tietääkin, kuinka tarina tästä etenee.

Tosimaailman hoitajatapoista alkuideansa saanut filmi seuraa limittäin rikostutkinnan etenemistä ja alusta lähtien myös murhaajan työskentelytapaa. Kaikilta piirteiltään keskinkertainen omankädenoikeuteen luottava vigilante-elokuva (asenteellisella lopulla) muistetaan varmasti parhaiten munasillaan hyppivästä sarjamurhaajasta. Itse asiassa kuvittelin elokuvaa katsoessani tämän nakuilun tappoja suoritettaessa olevan lähinnä itsensäpaljastamisperversio, mutta ilmeisesti murhaaja ei käsikirjoituksen mukaan vain halunnut liata vaatteitaan vereen. Filmi sai ensi-iltansa pari vuotta ennen DNA-tekniikan käyttöönottoa rikostutkinnassa.

3 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti