perjantai 6. helmikuuta 2015

Täysosuma! (1941)


Jatkosodan hyökkäysvaiheen päätyttyä ensi-iltansa saanut salonkikomedia Täysosuma oli kuvaaja Hannu Lemisen ensimmäinen ohjaustyö ja siten merkittävä päänavaus yhden studioaikakauden ohjaajan tuotannossa. Elokuva perustuu Turo Karton käsikirjoitukseen.

Veikkauksessa aimo summan rahaa voittanut konekirjoittajatar Pirkko Kyllinen (Ansa Ikonen) keksii palkata hienostohotellin Lyxin ylivahtimestari Aku Karppalan (Aku Korhonen) esiintymään kauppaneuvosisänään, tekeytyessään orvoksi perijättäreksi ja suunnistaessaan talvilomakohteeseen etsimään unelmiensa miestä. Honkaharjun hotellissa hän pian ihastuu tummaan ja liehittelevään Klaus Langiin (Kartto). Pirkkoon kiintynyt Karppala taas on enemmän insinööri Kaipion (Joel Rinne) kannalla tytön tulevaisuuden miehenä.

Eletään sotien välisessä Suomessa. Maaseutuhotelliin mennään puukaasutinautolla ja merkit elintarvikkeiden säätelystä ja hamstrauksesta ovat läsnä, vaikkakin hotellissa eletään yhteiskunnan yläluokan toimesta karnevalistisessa ilmapiirissä muuten niin harmaan arjen keskellä. Felix Forsmanin talviset ulkokuvat ovat lumoavia, päähahmojen nauttiessa ulkoilun riemuista niin murtsikan kuin luistelunkin merkeissä. Aulanko esittelee elokuvassa parhaita puoliaan.

Elokuvan esikuvana lienee ollut jossain määrin amerikkalainen screw ball –komedia. Sukupuolten välistä miehet ja naiset –vastakkainasettelua tässä ei varsinaisesti pääse syntymään vaan elokuvan on ratkaisuissaan lopulta melko konservatiivinen. Valovoimaiset päätähdet – etenkin Korhonen ja hänen vastaparinsa Siiri Angerkoski – ja Forsmanin kuvaus pelastavat elokuvan vajoamisen komediallisen melodraaman keskinkertaisuuteen.

Ajankuva on myöskin lumoavaa: yläluokka tuntuu elävän irrallaan sodan todellisuudesta kartoittaessaan vapaa-ajan mahdollisuuksia ja mm. lentoyhtiö Aeron tarjonta on hyvin esillä hotellien auloissa.

3 / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti