tiistai 17. helmikuuta 2015

Quatermass (1955)


Englantilainen Hammer-studio teki ensimmäisen menestyselokuvansa vuonna 1955. Tiettävästi Val Guestin elokuvan nimen Experiment kirjoitusasu muutettiin X-alkuiseksi, viittaamaan vanhaan X-luokitukseen: vain aikuisille. Kaikkiaan professori Quatermassin seikkailut venyivät trilogian (myöhemmät elokuvat 1957 ja 1967) mittaiseksi.

Brian Donlevy näyttelee professori Bernard Quatermassia, merkittävää tiedemiestä, joka tutkii avaruuslentoprojektia. Tutkimusryhmän suorittama lento epäonnistuu ja vain yksi miehistön jäsen, Victor Carron (Richard Wordsworth) jää eloon. Mies ei ole kuitenkaan selvästikään entisellään.

Jouduttuaan tarkkailuun hän karkaa lopulta sairaalakaranteenista. Professori tulee johtopäätökseen, että ulkoavaruuden öttömöttiäinen on levinnyt Carronin ruumiiseen, tämän alkaessa niitata ihmisiä ja eläimiä ruokkiakseen transformaatiotaan. Laajemmassa mitassa on kyse vieraan rodun maailmanvalloitusyrityksestä.

Olen nähnyt Hammer-kauhua elokuvan tai pari ja ollut vaikuttunut studion omasta kädenjäljestä aikalaisgenre-elokuvassa. Quatermass on viihdyttävä, nykynäkökulmasta camp-henkinen aikalaismentaliteetin (kylmän sodan ilmapiiri) kuvaelma, jossa ansiokkaimman roolisuorituksen tekee Richard Wordsworth omituisena aviomiehenä ja kaappi-alienina.

USA:ssa elokuva sai levitysnimen "The Creeping Unknown" (kts. juliste).

3 / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti