sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Eronneita (1930)


Robert Z. Leonardin ohjaama Eronneita oli mainittu useilla sivustoilla, joilla lueteltiin provokatiivisimpia ennen Haysin koodia tuotettuja elokuvia. Elokuvassa ei suinkaan nähdä blondivamppeja tai paljaita sääriä, vaan kysymyksessä on pelkästään rohkea aihe: naisen itsemääräämisoikeus parisuhteessa ja sen päättyessä.

Hiljattain näkemäni Miksi miehet vaihtavat vaimoa? (1936) käsitteli avioliiton kestävyyttä yhtä lailla aikuisesta näkökulmasta, studioaikakauden tuotanto-olosuhteisiin suhteuttaen.

Jerry (Norma Shearer) ja Ted (Chester Morris) ovat New Yorkin seurapiiri-ihmisiä, jotka mennessään naimisiin rikkovat Jerryyn rakastuneen Paulin (Conrad Nagel) sydämen. Mies päätyy menemään naimisiin auto-onnettomuudessa vammauttamansa naisen kanssa.

Muutamaa vuotta myöhemmin Jerryn ja Tedin avioliitto on katkolla, miehen jäädessä kiinni itse teosta rakastajansa kanssa. Jerry päättää rangaista (lopulta spontaanisti) miestään ”silmä silmästä” –periaatteella ja hyppää sänkyyn Tedin parhaan ystävän kanssa. Tämä käy Tedin ylpeyden päälle ja pariskunta ajautuu eroon, Tedin ajautuessa alkoholismiin ja Jerryn aloittaessa villin sinkkuelämän seurapiireissä. Samaan aikaan myös Paulin avioliitto on päätepisteessä.
"So look for me in the future where the primroses grow and pack your man's pride with the rest. From now on, you're the only man in the world that my door is closed to." - Jerry miehelleen Tedille, eron koittaessa
Elokuva käsittelee uskollisuuden teemaa naisen näkökulmasta ajalleen poikkeuksellisen modernilla tavalla, olkoonkin että New Yorkin seurapiirit lienevät olleet melko vapaamieliset yhden yön jutuille 1930-luvun vaihteessa. Norma Shearer on naistähti, jolla on valkokankaalla ”sex appealia” ja kiusoittelun taito, mutta myös arvokkuutta näytellä parempiosaista ja itsellistä naista. Hän voittikin roolistaan parhaan naispääosanäyttelijän Oscarin, elokuvan ollessa ehdolla Parhaaksi elokuvaksi. Siviilissä Shearer oli Irving Thalbergin, MGM-tuottajan, vaimo.

Elokuvaa ei olla nähty kertaakaan Suomen TV:ssä ja jälleen kerran sopii kysyä, miksi ihmeessä näin?

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti