Toisen maailmansodan loppupuolella käyttivät Britannia ja Yhdysvallat ilma-aseitaan Saksan sotateollisuuden ja ennen pitkää myös siviilikohteiden tuhoamiseen. Ensin mainitussa tapauksessa oli tarkoituksena halvaannuttaa Hitlerin voimakas aseteollisuus ja välttää näin myös uusien Saksassa kehitettyjen aseiden laajamittainen tuotanto.
Sam Woodin ohjaamassa elokuvassa amerikkalaiset kenraalit yrittävät pysäyttää Saksassa kehitetyn suihkuhävittäjä Lantze-Wolf 1:n tuotannon. William Wister Hainesin samannimiseen novelliin pohjautuvan elokuvan mukaan tsekkoslovakialainen koelentäjä on lentänyt koneen länteen ja se on osoittautunut Mustangia ja muista liittoutuneiden hävittäjiä huomattavasti toimintakykyisemmäksi.
Oikeammin elokuvassa viitataan Messerschmitt ME-262:n tuotantoon, hävittäjä kun koki taistelukosketuksen aivan oikeastikin vuonna 1944. Erinäisistä syistä johtuen siitä ei kuitenkaan koskaan tullut uhkaa Yhdysvaltain tai Britannian ilma-aseille.
Armeijan ilmavoimia Englannissa komentava kenraali Dennis (Clark Gable) joutuu tappelemaan sekä armeijan komentoketjua että kongressimiehiä vastaan ajaessaan kolmen merkittävän hävittäjäteollisuustukikohdan hävittämistä syvällä kansallissosialistisessa Saksassa. Lentoja tekevä joukko-osasto on kestokyvyn rajoilla, Denniksen yrittäessä käyttää säitten suomaa aikaikkunaa operaatioon, toisaalta lehtimiesten ja poliitikkojen murehtiessa valtaisia hankkeen tuomia miehistömenetyksiä.
Elokuva on karskien miesten filmi, alkukrediteissä ei laskelmieni mukaan mainittu ainoatakaan naisen nimeä näyttelijöissä eikä tuotantoryhmän kohdalla. Gablen noustessa suoraselkäisesti kohtaamaan vastustajansa tukikohdassa on tämän merkittävin opponentti hänen esimiehensä kenraali Kane (Walter Pidgeon), joka on toisaalta halukas rationaaliseen dialogiin asian tiimoilta. Pidgeonin roolisuoritus ja etenkin pitkä dialogit osoittavat miehen olleen lahjakas pitkän linjan näyttelijä. Mutta loistavaa on muukin näyttelijäkaarti, ovathan mukana Van Johnson, Brian Donlevy ja Charles Bickford!
MGM:n elokuva on aihepiiriltään (ilma-aseen tutkailu tukikohdasta käsin) melko samantyyppinen Foxin vuotta myöhemmin tuottaman Ilmojen kotkien kanssa. Molemmat ovat mielenkiintoisia elokuvia ja täydentävät loistavasti hävittäjälaivueiden operatiivisesta toiminnasta ja ässistä tehtyjä filmejä. Elokuvassa Tuhoa tai kuole ei taistelukohtauksia käytännössä näytetä muutoin kuin tukikohdan karttahuoneeseen tulevina etäisinä kaikuina sodan näyttämöltä.
Elokuvassa kenraalia näyttelevä Gable oli oman aihepiirinsä parissa, palvelihan hän aivan oikeastikin armeijan ilmavoimissa puolisonsa Carole Lombardin tapaturmaisen kuoleman jälkeen. Tähti osallistui koneen ampujana tiettävästi viidelle Englannista Saksaan suunnatulle pommituslennolle. Luotettavan tiedon mukaan itse Adolf Hitler tarjosi palkintoa Gablen koneen pudotuksesta, olihan karismaattinen tähti merkittävä propaganda-ase Yhdysvaltojen sodankäynnille.
Elokuvaa ei olla nähty kertaakaan Suomen televisiossa. Ensi-iltansa se sai Alohassa 10. helmikuuta 1950.
4 / 5
IMDb
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti