lauantai 19. syyskuuta 2015

Jerry kipusiskona (1964)


Jerry Lewis. Hän kerkesi kömpelöine mutta viattomine ja sydämellisine hahmoineen kaikkialle mihin 1950- ja 1960-luvun käsikirjoitukset hänelle näyttivät tien. Frank Tashlinin ohjauksessa hän saattoi olla hauskimmillaan.

Tällä kertaa Lewis esittää Jerome Littlefieldia, lääkispudokasta joka on töissä sairaala-apulaisena yksityisessä hoivakodissa. Syy lääketieteellisestä putoamiseen oli hilpeä: Empaattisella Jeromella on tapana sisäistää potilaidensa sairaudet vähän liiankin hyvin, aina sydänsairauksista katkenneisiin jalkoihin.

Jeromen kohellus sisältää sarjan absurdeja gageja, mm. kohelluksen maalipurkin kanssa, maalien valuessa kohtalonomaisesti sairaalanjohtajan limusiinin kattoikkunasta sisään, miekkosen työn ollessa jälleen katkolla.

Tashlinin muutenkin varsin viihdyttävän komedian huippu on kuitenkin lopun uskomaton takaa-ajo autoilla ja sairaalapaareilla, lajissaan uskomaton suoritus. Kyytiä saa kokonainen kulutuskulttuuri kun kaupan säilykepurkit lähtevät liikkeelle räjähdyksenomaisesti. Jerome säilyy kuin säilyykin ehjänä, kuin suojelusenkelin auttamana, autojen nokkien kieppuessa hänen päänsä päällä.Kunniamaininta on annettava myös Kathleen Freemanille kärttyisän sairaanhoitaja Higgingsin roolissa.
3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti