tiistai 5. toukokuuta 2015

Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä, mutta et ole rohjennut kysyä (1972)


Woody Allen on osallistunut urallaan muutamiin ns. episodielokuviin yhdessä muiden ohjaajien kanssa, mutta ainakin yhden vastaavan hän on tehnyt myös itsenäisesti. Mitä kaikkea.. perustuu väljästi tohtori David Reubenin samannimiseen, tabuja rikkoneeseen alkuperäiskirjaan. Elokuva oli neljäs Woody Allenin ohjaus ja ensimmäinen, jolla oli nimellistä suurempi budjetti.

Woody itse näyttelee elokuvassa neljää roolia: Fabrizio (Antonioni-tribuutti), The Fool, Victor Shakapopulis ja – mikä mahtavinta – spermaa. Ja kuten arvata saattaa, alapäähuumori kukoistaa ja ihmisen luonnollista tarvetta mutta samalla häpeilyn aihetta käydään läpi monen tapauksen kautta. Osa segmenteistä edustaa henkisesti liikaa 1970-luvun henkistä ilmapiiriä (mm. tv-show) nykykatsojalle, mutta kaksi episodia pelastaa elokuvan vajoamasta unohduksen suohon.

Seksielokuva ei voi olla huono, jos siinä on lammas. Järjestyksessä toisessa segmentissä itsekin ulkonaisesti määkijää muistuttava Gene Wilderin esittämä tohtori rakastuu asiakkaan bäkäbäähän, menettäen ihastuksen takia sekä vaimonsa että työnsä. Hmm.

Mutta viimeisen episodin – ”What Happens During Ejaculation” - voittanutta ei ole. Pääsemme tutustumaan anonyymin miehen ”ohjauskeskukseen” tämän yrittäessä kaataa naista. Ohjauspöytää ja ejakulaatiota hoitaa ajalla vielä uransa alkupuolella ollut Burt Reynolds! Woody itse jonottaa muiden siittiöiden kanssa pääsyä siementorveen, toivoen, että matka ei pääty kortonkiin – tai mikä pahinta – kattoon! Kuulostaa varmasti tekemällä tehdyltä, mutta toimii - ja ei varmasti olisi enää yhtä hauska näin mikrosiruaikana.

Hienoa, että Allenin tuotannosta löytyy parisuhdekomedioiden ja neurootikkokuvausten lisäksi myös aitoa sitä ihtiään. Elokuva toimii maittavana välipalana herran ”vakavamamman” tuotannon mausteena.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti