lauantai 16. toukokuuta 2015

Bud Abbott and Lou Costello Meet Frankenstein (1948)


Tämä yhdeksi Yhdysvaltain hauskimmista elokuvista eri listoilla äänestetty elokuva ei ole koskaan saanut teatteri- tai tv-ensi-iltaansa Suomessa. Universal Picturesin elokuva on kuitenkin viihdettä viimeisen päälle, yhdistäen vastakohtaisen kaksikon – Abbottin ja Costellon – taistelemaan klassisia studion hirviöitä vastaan. Tämä on myös ensimmäinen A & C – elokuva allekirjoittaneelle.

Chick (Abbott) ja Wilbur (Costello) ovat töissä tavaralähetystoimistossa jonne saapuu kaksi isoa laatikkoa, määränpäänä egoistiliikemiehen kauhugalleria. Wilbur on kaksikosta se hermoherkempi, päätyen ennen pitkää tekemään tuttavuutta sekä Draculan että Frankensteinin (niin ikään susimiestä elokuvassa näyttelevä Lon Chaney Jr). Huumori lähteekin Chickin epäuskosta toveriaan kohtaan, hän kun ei pysty uskomaan mörrimöykkyjä todeksi.

Ongelma vain on, että ennen pitkää filmi alkaa toistaa itseään ja Abbottin hahmolle tekee mieli jo huutaa ruudun takaa, että ota se kollegasi todesta!

Uskokaa tai älkää, tämä oli vasta Bela Lugosin toinen varsinainen elokuvaesiintyminen alkuperäisenä Kreivi Draculana, 16 vuotta alkuperäisen elokuvan jälkeen. Ja tämä kerta jäi myös viimeiseksi. Universalia rukoiltiin ottamaan morfiiniriippuvaiseksi herennyt Lugosi rooliin ja tässä hän päätyy parodioimaan (tahtomattaan?) Draculaa.

Varsinkin kohtaus, jossa verevä vainaja ulostautuu arkustaan rahtiterminaalissa on klassista kauhua itseään.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti