maanantai 11. toukokuuta 2015

Kaupungissa kummittelee (1937)


Norman Z. McLeod oli yksi varhaisen äänikauden komediaohjaajista, tuttu mm. Marx-komedioista Neljä nolattua neroa (1931) ja Hevosen sulat (1932). Kaupungissa kummittelee on yksi screwball-komedioiden perusteoksista, ei mitään ihmeellistä, mutta vähintäänkin kerran katsottava.

Elokuvan koukku on yksinkertaisuudessaan varsin herttainen. Vauhdista ja hauskanpidosta pitävä Kerbyn pariskunta George (Gary Grant) ja Marion (Marion Kerby) joutuvat auto-onnettomuuteen, vaihtaen hiippakuntaa. Mitäpä tehdä haamuina, välitilassa? Voisiko jollain tavalla parantaa taivaaseen pääsyn mahdollisuuksia?

Ystävä, pankinjohtaja Cosmo Topper (Roland Young) on kiitollinen autettava ollessaan vankina tylsässä avioliitossa kuivan ja määräilevän vaimonsa kanssa ja antautuu mukaan seikkailuun. Tosin hintana on mustasukkaisuusdraama, Marionin flirttaillessa pankkisedälle vähän turhankin kanssa.

Olennaista on Kerbyjen näkymättömyyskyky haamuina, näiden jatkaessa muuten varsin vereväiseltä vaikuttavaa elämäänsä maan päällä, säikytellen olomuodollaan ihmisiä hissipojista poliiseihin. Elokuvan pulma on, että Grantin ja Bennettin hahmot eivät ole juurikaan mielenkiintoisia: nämä ovat kujeilevia bilehileita, joskin lopulta vaarattomia sellaisia. Filmin käsikirjoitus lienee myös kärsinyt tekniseen kikkailuun (näkymättömyys) luottamisesta.

Shown varastaa Roland Young hieman kömpelönä mutta perimmiltään elämänhaluisena, vaimoaan vastaan nousevana pölyyntyneenä pankkiherrana.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti