perjantai 1. toukokuuta 2015

Meidän herrojen kesken (1933)


Kauaksi amerikkalaisesta kosimisen ja parisuhteen kaavasta ajaudutaan, kun mestariohjaaja Ernst Lubitsch ohjaa alun perin Noel Cowardin näytelmään perustuvan kertomuksen naisesta ja kahdesta rakastetusta 1930-luvun alun Pariisissa. Elokuvan voisi nähdä jonkinlaiseksi esi-screwballiksi, edustaahan se lajityypin piirteitä juoniasetelmaltaan.

Kaksi amerikkalaista nuortamiestä ja parasta kaveria, näytelmäkirjailija Thomas B. ”Tom” Chambers (Fredric March) ja maalari George Curtis (Gary Cooper) törmäävät junassa mainospiirtäjä Gilda Farrelliin (Miriam Hopkins). Rakkaus itsetuntoiseen naiseen iskee molempiin miehiin salaman lailla eikä myöskään Linda osaa arvioida, kumman kelkkaan hän haluaa lähteä, päätyen lopulta kaverusten kämppikseksi pariisilaismörskään.

Kolmikko päättää ryhtyä aineellisesti köyhään mutta innoittavaan platoniseen taiteelliseen kumppanuuteen, vaikka kiimaisten miesten lisäksi myös Gilda kuvailee ex-kosijalleen rakkauden tuntoja ruumiissaan melkoisen havainnollisesti. Kuten arvata saattaa, pian Tomin ja Georgen pitkä ystävyys on koetuksella.

Lubitschin elokuva on enemmänkin kepeä ihmissuhdedraama kuin päättömästi rakkauteen suhtautuva screwball-komedia, esitellen lopulta melko pitkän ajanjakson henkilöiden elämässä. Pääosakolmikon kemia toimii ja varsinkin amerikkalaisia sementtiin sijoittaneita liikemiespiirejä laitetaan halvalla taiteilijoiden toimesta.

Ennen Haysin sensuurilain voimaan tuloa julkaistu vapaamielisesti rakkauteen suhtautuva elokuva kiellettiin jälkiesityksiltä Legion of Decencyn toimesta vuonna 1934. Elokuva on esitetty Suomen TV:ssä viimeksi huhtikuussa 2001 (YLE TV1).

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti