sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Flashdance (1983)


Aikansa leimaama, kulttimainetta nauttiva Adrian Lynen tanssielokuva hitsaajana ja eksoottisena tanssijana työskentelevästä pittsburgilaisesta Alexista (Jennifer Beals) sekä hänen unelmastaan päästä balettikouluun.
"When you give up your dream, you die."
Juttujen mukaan Beals hyväksyttiin päärooliin paikalliselta duunariporukalta kysytyn mielipiteen mukaisesti vetävimmän oloisimpana gimmana tarjolla olleista ehdokkaista.

Tanssin ja ylipäätään taiteen merkitystä työväenluokalle ja yksilön henkiselle itsetunnolle on käsitelty monissa elokuvissa (ehkä kuuluisimpana esimerkkinä Saturday Night Fever), tässä ystävän kuolema ja poikaystävän kannuste ajavat Alexia kohti unelmiaan.

Irene Caran ”What a Feeling” jää säpäköiden, hikeä ja muita ruumiineritteitä valuvien tanssikohtausten lisäksi elokuvasta mieleen. Juoni itsessään on naiivi, kuten on hieman päähahmokin, mutta pidettävällä tavalla. Elokuvan musiikki, pukeutuminen ja käytöskulttuuri on ollut kuitenkin tärkeä juttu 1980-luvun nuorille ja elokuva onkin nähtävä kasarikulttuuriin olennaisesti kuuluvana.

2½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti