lauantai 16. elokuuta 2014

Maasta se pienikin ponnistaa (1925)

Buster Keatonin ohjaamalla ja tähdittämällä Go West -elokuvalla on sama nimi kuin Marxin veljesten niin ikään villin lännen maisemiin sijoittuvalla, vuoden 1940 filmillä. Siinä missä veljekset ovat elokuvassaan pelastuskeikalla, lähtee Keatonin hahmo Friendless Santa Fen junaan pennittömänä hypätessään toivioretkelle, kirjailija Horace Greeleyn "Go West, young man" -hokeman hengessä.
"Do you need any cowboys today?"
Miekkonen päättää lopulta - intuition pohjalta - hakeutua töihin cowboyksi paikalliselle ranchille. Asiallisesti hoidettujen työhommien sijasta Friendless onnistuu lähinnä hankkiutumaan kaveriksi "Brown Eyes" -nimisen lehmän kanssa, muun työporukan katsoessa kaupungin maitonaamaa (ansaitustikin) nenää pitkin. Naisjutuistakaan ei kaupunkilaispoika mitään ymmärrä. Karja lähtee lopulta teuraaksi, ja villin junamatkan jälkeen (veturi karkaa, Buster kyydissään) Friendlessin kohtalona on ajaa karja Los Angelesin kantakaupungin läpi aina karjankeräysasemalle saakka.

Itse cowboy-jakso koostuu, kuten arvata saattaa, aihepiiristä ja kömpelön hahmon osaamattomuudesta ponnistavista fyysisistä gageista. Friendlessin hahmo on sympaattinen (eläinrakkaudessaan hän ei tahdo polttomerkitä suosikkilehmäänsä!), mutta kovin kunnianhimoiselta eivät temput Keatonin asteikolla vaikuta. Elokuvan hauskimmaksi kohtaukseksi jää Brown Eyes -episodien lisäksi lopun takaa-ajo, jossa punaiseen pirupukuun pukeutunut Friendless yrittää houkutella karjaa mukaansa, ollen kohta lähellä jäädä eläinlauman alle. 

"Can you give me something *red*?"
Naurunhörähdyksen aiheutti myös alun junajakso, jossa kulkuri-Buster kätkeytyy rahtivaunussa perunatynnyriin, junan ja lastin heittäessä hänet vauhdilla ratapenkereelle. Täältä kaiken menettänyt kaupunkilaispoika yrittää lähteä satulattomalla kaakilla kohti parempaa huomista - kuitenkin huomatakseen, että ei leipä lännessäkään leveää ole eikä tie maineeseen ja kunniaan helppo.

Selvä välityön maku elokuvassa on, ei mahda mitään. Seuraavana vuonna ilmestyikin sitten Kenraali (1926), joka olikin aivan omassa sfäärissään. Go West on kuitenkin vallan katsottava, lännen karjataloutta kulissinaan käyttävä reppana-show.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti