lauantai 13. joulukuuta 2014

Raaka keikka (1986)

Dino de Laurentiisin elokuva on aitoa 1980-luvun kitchiä, mutta vauhdikasta ja viihdyttävää sellaista.

Alkuasetelma on kuin oppikirjasta ja juonen tapainen ei turhia hienostele. Arnold Schwarzenegger esittää pikkukaupunkiin sheriffiksi vetäytynyttä ex-FBI Joseph P. Brenneriä, joka kutsutaan jälleen apuun tosipaikan tullen. Tehtävänä on soluttautua Chicagon mafiaan ja selvittää FBI-pomon pojan murhaajat. Pääpahista ja rasvaista ykköslieroa näyttelee Sam Wanamaker.
”Because of you a lot of people are dead. And now it’s your turn.”
Päähahmon otteissa on selviä viittauksia Dirty Harryyn, hallussa on niin erittäin herkkä v-ttuilututka, onelinerit kuin asearsenaalin hallintakin. Brenner toisaalta tarvitsisi aseistukselleen kottikärryn siinä kun Harrylle riitti Magnum .44. Elokuva sisältää monia epäilemättä klassisia arskamaisia lohkaisuja.
”You should not drink and bake!”
Englannissa pahasti takelteleva ”Iso-Arska” ollaan laitettu sanomaan pari parisuhdereplaakin. Noh, kotiolot eivät sheriffillä ole kummoiset vaan heti alussa hän meinaa saada suklaakakusta päin pläsiä känniseltä vaimoltaan.

Verkkokalvolle pitkäksi aikaa jää kohtaus, jossa soluttautumista purkava Brenner ammuskelee avoautosta käsivaralta sarjatulta hiekkakuopilla, Satisfactionin soidessa taustalla.

Viihdyttävähän Raaka keikka on, ei siitä pääse mihinkään. Se ei kuitenkaan osoittautunut sellaiseksi rahantekokoneeksi kuin mitä Dino de Laurentiis oli siitä odottanut.

3 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti