sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Isä Brownin salaisuus (1954)

Kino Klassikko esitteli tänä sunnuntaina dekkaritarinan, jonka laatuisia osataan oikeastaan tehdä vain saarivaltakunnassa. Conan Doylen ja Christien ohella yhtenä brittiklassikoista salapoliisikirjallisuudessa pidetään G. K. Chestertonia. Hänen hahmonsa isä Brown on humaani pappi jolla on hyvä ihmistuntemus. Hänen mielestään rikolliset ovat vain johdatusta kaipaavia "eksyneitä lampaita".

Robert Hamerin vuonna 1954 ohjaamassa filmatisoinnissa isä Brownia esittää Alec Guinness. Brown lähtee piispan luvalla kuljettamaan arvokasta ristiä Ranskaan, yrittäen puijata älykkääksi tietämäänsä mestarivaras Flambeau’ta (Peter Finch). Humoristisen ja lämminhenkisen tarinan mittaan miehet ottavatkin yhteen herrasmiesmäisellä tavalla, aivojen mitellessä aseiden sijasta, tien kulkiessa niin katakombeihin kuin kartanoihinkin.

Pienen mutta lämminhenkisen elokuvan tekee sympaattiseksi mustahko, mutta lopulta hahmoja rakastava huumori. Isä Brownin salaisuus on mukava pieni välipala dekkareiden ystäville, vaikkei pärjää Hamerin elokuvalle Kruunupäitä ja hyviä sydämiä (1949) tummuudessaan ja maukkaudessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti