sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Kultaseni (1965)

Meitä on moneen junaan myös kunnianhimon ja tyrkkyyden suhteen. Osalle kelpaa työ kuin työ ja perusarki, toiset antavat maineen, mammonan ja vallan eteen pikkusormensakin.

John Schlesingerin (mm. Keskiyön cowboy) elokuvassa kuvankaunis malli Diana Scott (Julie Christie) hyödyntää luonnon hänelle suomia anteja uransa rakentamisessa, pääseehän hän röyhkeällä luovinnalla 1960-luvun Lontoon julkkis- ja ylhäistöpiireihin, pelin mahdollistaessa hänelle ansion nousun monella tasolla. Toimittaja-poikaystävä Robert (Dirk Bogarde) on kotipesä jolle Diana palaa kerta toisensa jälkeen näpeille saatuaan.

Komea mustavalkokuvaus esittelee meille Lontoon kerman henkisen rappion. Paljon Dianan seikkailuista kertookin, että häntä pidetään manipuloivana mutta lyhytnäköisenä saaliina jopa näissä piireissä. Julie Christie ilmaisuvoimaisine silmineen saa miehen kuin miehen polvilleen. 

Schlesingerin omassa sarjassaan ansiokas elokuva aloitti ohjaajan ”aikuistrilogian”, Keskiyön Cowboyn ja Saakelin sunnuntain (1971) seuratessa perässä.

3½ / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti