lauantai 11. tammikuuta 2014

Matka Italiaan (1954)


Roberto Rossellinin sotatrilogiasta ollaan edetty muutama vuosi eteenpäin ajassa. Tällä kertaa mestariohjaaja on ottanut aiheekseen ulkomaalaisten näkökulman sodanjälkeiseen historialliseen ja perinteitä kunnioittavaan Italiaan.

Elokuvan "Matka Italiaan" (Viaggio in Italia) tarina kertoo sofistikoituneesta englantilaispariskunnasta, joka matkustaa Napoliin myymään Alexin (George Sanders) sedän huvilaa. Alex ja Katherine (Ingrid Bergman) ovat olleet kahdeksan vuotta naimisissa, mutta huomaavat olevansa ensimmäistä kertaa varsinaisessa mielessä kahdestaan suhteensa aikana. Italiassa parisuhde saavuttaa kaikki hajoamisen merkit, halveksunnan ja tyhjyyden tunteen vallattua osapuolet.

George Sanders on vakioroolissaan kyynisenä, kylmänä, pidättyväisenä englantilaisena. Bergman taas näyttelee hienosti suhdettaan surevaa, eleganttia mutta lopulta pakokauhuista vaimoa. Elokuva sisältää ikimuistoisia kuvia Ingrid Bergmanin kasvoista - kuvia, joita vain rakastunut ohjaaja voi ottaa vaimostaan.

Elokuvan jännite on rakennettu ajopuuna olevien aviopuolisoiden ja vahvasti perinteen ja merkityksien merkitsemän vieraan maan välille. Olisiko lapsi pelastanut suhteemme, kysyy Katherine, katsellessaan vauvabuumin leimaamia Napolin katuja. Menneisyyden rakastetun muisteleminen tuntuu osoittavan romantiikan nälkäiselle naiselle avioliiton valitettavan tilan.

Ulkopuolisuuden kuvauksena Matka Italiaan on varsin katsottava elokuva, mutta ei ohjaajansa parhaita.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti