tiistai 14. tammikuuta 2014

Cry of the City (1948)

Tässä yksi varteenotettava film noir, joka ei Suomen teattereihin aikanaan eksynyt. Myöskään YLE Teema saati muut kanavat eivät ole elokuvaa koskaan esittäneet.

Amerikanitalialaisessa kulttuurissa näyttävät kaita ja rikollinen tie eroavan aina dramaattisella tavalla. Niin myös tällä kertaa. Poliisi Candella (Victor Mature) on Romen perheen pitkäaikainen ystävä. Lapsuudenystävä Martin Rome (Richard Conte) on ajautunut kauas lailliselta tieltä ja makaa vankilasairaalassa pahoin haavoittuneena tapettuaan poliisin. Kieron asianajajan syytettyä Romea ison korusaaliin anastamisesta ja murhasta ja Romen karattua vankilasta Candellan on pakko lähteä Romen perään.

Teemahan on monesta klassikkorikoselokuvasta tuttu: katolinen äidin rakkaus ja perheen mustan lampaan rikollisen musta käyttäytyminen ja mieli joutuvat vastakkain, samoin lojaliteetit ja kunnioitus lapsuudentovereita kohtaan. Pahantekijä tuntuu myrkyttävän koko ympäristön, ainakin pikkuveljen, joka ihailee Martinin konstailematonta asennetta. Elokuva tuo tältä osin mieleen paikoittain Michael Curtizin Likakasvoiset enkelit (1938).

Robert Siodmak on tavoittanut hyvin Manhattanin harmaan atmosfäärin. Draama tapahtuu sairaalassa, kaltereiden takana, takseissa, yksityisasunnoissa – ja lopulta kirkossa. Pääosissa ovat genren vakionaamat Mature ja Conte, hoitaen roolinsa tyylikkäästi.

Conten olemuksessa on maailmanmiehen otetta ja tummaa charmia, joka näyttää vetoavan myös naishahmoihin. Näyttelijän elokuvaura kiteytyi film noiriin ja on harmi, että suhteellisen varhain kuollut tyyppinäyttelijä ajautui kehnoihin elokuviin harmaan elokuvan kauden päätyttyä 1950-luvulla. Muistettavimman roolin karismaattinen amerikanitalialainen teki myöhemmin Kummisedässä Barzinina.

Tunnelmallinen umpikujassa olevan rikollisen kujanjuoksu, jossa on suurkaupunkitunnelmaa!

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti