lauantai 31. tammikuuta 2015

Intohimojen keisarinna (1934)


Josef von Sternbergin elokuva Intohimojen keisarinna tuli viime sunnuntaina YLE Teemalta ja päätyi näin jälkikäteen boksilta katseltuna sujuvaksi osaksi ohjaajan teemasarjaa.

Filmi pohjautuu väljästi Katariina II Suuren muistiinpanoihin omasta elämästään 1700-luvun Venäjän myöhempänä hallitsijana. Nuori saksalainen prinsessa Sophie (Marlene Dietrich) naitetaan tsaarin Venäjän avioliittomarkkinoille ja hän päätyy suuriruhtinas Pietarin (silmiään ansiokkaasti pyörittelevä Sam Jaffe) puolisoksi.

Suurista lupauksista huolimatta paljastuu, että Pietari on vähämielinen ja käytöshäiriöinen, nuoresta vaimostaan vähät välittävä sankari. Ennen pitkää nimen Katariina Aleksejevna ortodoksisessa kasteessa nimekseen saanut tulevan Pietari III:n puoliso irtisanoutuu kuuliaisuudesta ja antautuu ulkopuoliselle rakkauselämälle. Lopulta edessä on vallankaappaus Katariinan tukijoiden avustamana. Sternbergin ohjaus ja megalomaaninen

Paramountin tuotanto on ennen muuta vahvojen kontrastien, valon ja varjon leikkiä. Elokuva ei ole tyypillinen studioajan pukudraama vaan alusta lähtien hillitön visuaalinen kuvaelma, jossa ulkoasu on yhtä vahvojen tunne-elementtien kanssa. Marlene Dietrichin muistelmien mukaan hänet pinnalle nostanut ohjaaja toteutti historialliset maailmat studioon äärimmäisellä pieteetillä, kuvaajia ja valomiehiä välillä itsekin tuuraten. Samalla hän sai osakseen naistähtensä pohjattoman taiteellisen ihailun.

Samalla elokuva oli yksi viimeisistä isoista studioelokuvista ennen Hollywoodin tuotantoja sittemmin määritelleen Production Coden voimaantuloa. Mae West kuuluu todenneen Dietrichille, aikakauden elokuvassa seksiviittaukset tuli tehdä silmillä. Sternbergin elokuvassa on käytännössä varsin suoria viittauksia avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin, upseerismiesten rampatessa liukuhihnatyyliin Katariinan makuukammarissa. Elokuvan tuomitsi mm. katolinen Legion of Decency – tämä oli varmasti ainakin osasyy filmin huonoon kassamenestykseen.

Pähkinänkuoressa: Intohimojen keisarinna on varmasti yksi kaksimielisimmistä klassisen studiokauden tuotannoista ja samalla yksi ikonisista Dietrichille tähtimainetta luoneista elokuvista. Tällä kertaa filmitähti pukeutuu elokuvassa lähes poikkeuksetta valkoiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti