sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Varokaa sheriffiä (1969)


Lännenkomedia on laji, josta on elokuvahistorian varrelta niin hyviä kuin huonojakin esimerkkejä. Aiheensa puolesta villin lännen mytologia sisältää erinomaisia aineksia laittaa halvalla aikakauden elämäntapoja yhä kehittymässä olleella uudisraivausseudulla. Yksi vanhan western-kauden loppupuolen ohjaus aiheesta tulee nimenomaan lännenelokuvaan keskittyneeltä Burt Kennedylta.

Mies nimeltä McCullough (hiljattain edesmennyt James Garner) on matkalla hankkimaan ansiota Australiaan kun hän sattuu pieneen kultaryntäyksen keskellä joutuneeseen kaupunkiin. Nähtyään joukkotappelun ja muutakin asiaankuuluvaa aaseilua hän suostuu pestautumaan väliaikaisesti kaupungin sheriffiksi. Näppärästi asetta käyttävä McCullough ei tiedä paikallisista valtaklikeistä ja erimielisyyksistä vaan alkaa laittaa porukkaa aisoihin omintakeisella tyypillään.
"Is this the kind of town you people want for yourselves? Is this the kind of life you want to lead? I mean, three killings in one saloon alone! The sun hasn't even gone down yet. Any more of this foolishness, and I'm gonna close this place up tight."
 [SPOILEREITA]

Varokaa sheriffiä ottaa lännenkliseen, esittelee sitä hetken katsojille - ja tekee sen jälkeen revolverilla sille uuden jakauksen. Pilailtua tulee niin lännenväkivallan (massiiviset kylätappelut), laskelmoivien kaupunginisien kuin tyhmien mutta rohkeiden sheriffinapulaistenkin (Jack Elam) kustannuksella. Eleettömästi näyttelevä James Garner nousi omalla komedianäyttelijöiden listalla tämän elokuvan myötä. Elokuvan huumori tuntuu länkkärikulttuurin analysoinnin ohella tulevan idiotismista. Garnerin sheriffi edustaa elokuvassa nopeaa järjenjuoksua, erityisesti isä Danbyn (Walter Brennan) poikineen edustaessa villin lännen apukoulutasoa. Tappaa osataan, mutta yhteenlasku ja muu ajattelu on parempi jättää muille.

Mutta kuten genressä normaalia, lopulta sheriffi tekee valinnan jäädä ja on yksin 10-15 –päistä rosvojoukkoa vastaan, apunaan epätodennäköiset vasemmat ja oikeat kädet.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti