lauantai 24. tammikuuta 2015

Red Heat - Punainen vaara (1988)


Vaikka elokuvan Punainen vaara voisi nimensä puolesta kuvitella sijoittuvan Joseph McCarthyn ja punakauhun aikoihin 1950-luvun vaihteeseen, on kyseessä perestroikan ja Gorbatshovin ajan tuote. Väkivaltaviihteen pitkän linjan mies Walter Hill on ohjannut Punaiselta torilta liikkeelle lähtevän kylmän sodan lopun ajan toimintapaketin.

Neuvostoliittolainen huumeagentti Ivan Danko (Arnold Schwarzenegger) tulee Yhdysvaltoihin saalistamaan mömmökonna Viktor Rostaa (Ed O’Ross). Chicagon poliisin ja amerikkalaisen kollegan Art Ridzigin (James Belushi) avustuksella Ivan päättää selättää alkuvaikeudet ja saattaa maanmiehensä kotimaahan oikeuden eteen.

Punaisessa vaarassa ”Ison Arskan” jo ennestään laajaan elokuvailmaisun skaalaan ja keinovalikoimaan on lisätty voimakas venäjän aksentti. Alun viihdyttävien vaiheiden jälkeen (miehen saapuminen Chicagoon ja kulttuurien törmääminen amerikkalaisten poliisien kanssa) elokuva muuttuu loppupuolella varsin puuduttavaksi väkivaltameiningiksi, vaikka Hill toki lajityypin parametrit periaatteessa taitaakin.
”Kuka on Dirty Harry?” –Ivan Danko Artin viittaukseen .44 Magnumin maineesta maailman isoimpana käsiaseena ja Harryn oikeana kätenä.

Vastaavia poliisin työhön keskittyviä, parempia buddy-elokuvia on tehty laajalla rintamalla viime vuosikymmeninä 48 tunnista ja Tappava ase –sarjasta lähtien. Täytyy myöntää, että lievällä silmän luppaisulla saattoi olla myös oma osuutensa tunnelman karkaamisessa elokuvan loppupuolella. Mutta nukahtamisesta ei ollut kyse, ei ole tapaistani edes saunaoluiden ja keskinkertaisen elokuvan tapauksessa!

2½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti