sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Tappava salama (1977)


Suomessa vain videolevityksessä ollut Tappava salama (Rolling Thunder) on teksasilainen kostodraama, mutta sytykkeensä ja vimmansa se saa Vietnamista palanneiden miesten pettymyksestä ja sopeutumattomuudesta kotioloihin. Elokuvan on käsikirjoittanut mm. Taksikuskilla samaa teemaa lähestynyt Paul Schrader.

Majuri Charles Rane (William Devane) muutaman muun palvelustoverin kanssa palaa vuonna 1973 sotavankeudesta San Antonioon kansanjoukon hurratessa ja kotikaupungin palkitessa sankareitaan. Nopeasti paljastuu tilanteen tragiikka: Ranen vaimo on lähdössä toisen miehen, tuttavan Cliffin (Lawrason Driscoll) matkaan. Lopulta viimeinenkin valopilkku, Ranen poika, joutuu kovaotteisten kotiinmurtautujien tappamaksi yhdessä äitinsä kanssa. Kätensä tilanteessa menettänyt Rane toipuu rauhassa ja aloittaa tämän jälkeen kostoretkensä tappajien jäljittämiseksi ja eliminoimiseksi yhdessä vaalean ”groupien” Lindan (Linda Haynes) kanssa.

[SPOILEREITA]

Pohjoisvietnamilaisten kidutus tuntuu karaisseen Ranen, mikä lopulta selittää supersankarimaisen toiminnan elpasolaisessa ilotalossa. Motiivit kostolle ovat niin Ranella kuin toveri Johnnyllakin (Tommy Lee Jones) siviilielämän tyhjyys sotavuosien ja ensimmäisen tapauksessa lisäksi tragedian jälkeen. Varsinainen toiminta – brutaali sellainen - sijoittuu paria poikkeusta lukuun ottamatta viimeiselle kymmenelle minuutille.

Tappava salama ei sisällä suoraa poliittista sanomaa vaan kätkee hävityn sodan ja veteraanien traumat helteisen rajaseudun verikekkereiksi yltyvään tapahtumaketjuun. Lajityypissään kyseessä on ainakin kerran katsottava yhdistelmä draamaa ja salamannopeaa toimintaa.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti