keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Fantomas - sadan naamion mies (1964)


Olen arvioinut elokuvia Movie Databaseen vuodesta 2005, siihen asti katsomani takautuvasti ja siitä lähtien lähes reaaliajassa. André Hunebellen Fantomas on 3000. katsomani pitkä teatterielokuva. Luvut ovat toki lukuja ja elokuvasivistys on paljon muutakin, mutta jonkinlainen rajapyykki on kyseessä.

Vuonna 1964 tehty Hunebellen ei itseään kovin vakavasti ottava rikoskomedia aloitti kokonaisen Fantomas-elokuvien sarjan. YLE on ilmeisesti ostanut vakiokäyttöoikeudet filmiin, koska se on pariin otteeseen jo viimeisen vuoden aikana eri kanavilla nähty. Yli-ihmissyndroomaa potevia rikollisia on nähty elokuvissa koko taiteenlajin historian ajan ja kasvoton, naamiota vaihtava Fantomas on jälleen yksi heistä.

Kaupungin suurimman päivälehden toimittaja Fandor (Jean Marais) kirjoittaa häikäilemättömiä rikoksia tehtailleesta, käyntikortteja paikalle jättävästä tuntemattomasta satiirisen jutun, mistä rikoksen nero pillastuu ja kaappaa miehen omaan suljettuun maailmaansa. Kostona vehkeilystä Fantomas ottaa seuraavaan rikokseen mukaan Fandorin kasvot ja myöhemmässä vaiheessa pilaa myös rikoksia tutkivan komisario Juven (Louis de Funès) maineen.

Elokuva on melkoisen riemastuttava aikansa tuote. Tuoreelle TV-kulttuurille irvaillaan Juven toimiessa ärhäkkäänä puhuvana päänä viestimessä, huutaessaan Fantomasin päätä vadille. Räjähdykset ja lavasteet ovat mitä ovat ja juonenkehittely suoraan B-elokuvasta mutta maisemat hienoja: Pariisin kaduilta ja katoilta edetään vuoristoteille ja lopulta merelliseen ympäristöön.

Komisario Juve on elokuvan retein hahmo jäykkäniskaisuudessaan ja periksiantamattomuudessaan ja elokuvan komedia onkin pitkälle hänen varassaan. Mainioimmassa kohtauksessa todistajat poliisitalolla luovat tunnistuskuvaa Fantomasin uusimmasta hahmosta ja tuntomerkkien pikku hiljaa sopiessa Juveen katsoja saa nauraa. Toki filmin ote on kevyt ja viihdyttävä muutenkin. Marais tekee melkoisen fyysisen roolin koska nähdäkseni kiipeilykohtauksissa ei käytetä stuntteja (?).

Kyseessä on ehdottomasti suositeltava kulttielokuva sarjassaan.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti