keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Taistelulaiva Graf Spee (1956)


Kaksikko Michael Powell ja Emeric Pressburger ovat allekirjoittaneelle englantilaisen elokuvan timanttia. Heidän taideteoksensa vetoavat tällaiseen romantikkoon, sisältäen parhaimmissa tapauksissa palasen ikuisesta Englannista. Unenomaisista melodraamaelokuvista poiketen he tekivät myös mm. sodankäyntiin melko realistisesti suhtautuneita filmejä, mainittakoon ainakin Pako (1941) ja Yksi pommikoneistamme on kateissa (1942).

Vuonna 1956 valmistunut elokuva kertoo pääpuitteissaan tositarinan taistelulaiva Admiral Graf Speesta ja sen komentaja Langsdorffista (Peter Finch) – sekä laivan omalähtöisestä räjäyttämisestä Montevideon sataman edustalla 17. joulukuuta 1939. Lukuisia brittialuksia Atlantilla ja muilla vesillä upottanut komentaja ei halunnut antaa korjauksen tarpeessa ollutta alustaan brittilaivaston käsiin, sen paluun Saksaan oltua mahdoton.

Elokuva on hämmästyttävän neutraali otteeltaan ja komentaja Langsdorffin se esittää ammattitaitoisena upseerina joka saa arvonantoa myös brittikollegoiltaan. Powellin ja Pressburgerin sykähdyttävimpiin elokuviin ei kerran katsottava tositarinakuvaus kuitenkaan lukeudu.

3 / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti