sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Päivä ylhäisönaisena (1933)


Frank Capra on pysyvä osa yhdysvaltalaista elokuvakaanonia, amerikkalaisen kansanluonteen, idealismin ja populisminkin kuvaajana. Näistä teemoista hän tuli tunnetuksi kuitenkin vasta toisen maailmansodan myötä. Varhaisin näkemäni Capran ohjaustyö tähän mennessä oli Tapahtuipa eräänä yönä (1934).

Päivä ylhäisönaisena perustuu Damon Runyonin tarinaan ja oli ehdolla parhaan ohjauksen Oscarista vuonna 1933. Ohjaaja teki tarinasta uusintafilmatisoinnin vuonna 1961. Perimmältään kyseessä on lama-ajan elokuvayleisölle ideaali ryysyistä rikkauksiin –tarina.

Manhattanin kaduilla työskentelevä Apple Annie (May Robson) on uskotellut valtameren takana asuvalle tyttärelleen olevansa rikkaissa naimisissa ylhäisömiehen kanssa. Suureelliset kirjeet saavat lopulta hänet pulaan, kun tyttö tuo uuden, Espanjan aristokratiaa olevan sulhonsa näytille Atlantin takaa. Kaupungin yhden suurimmista gangstereista, Dave the Duden (Warren William) intresseissä on pitää yllä Annien kulisseja ja hän järjestääkin tälle tilaisuuden, hahmon, luksuslukaalin ja puolison.. sekä briljantit juhlat, joihin hän treenaa organisaationsa jäseniä vieraiksi ja tarjoilijoiksi.

Elokuvalla olisi ollut kaikki ainekset tulla yhdeksi amerikkalaisen elokuvan sympaattisimmista studioaikakauden tarinoista. May Robsonin alussa vahva roolityö kuitenkin hukkuu sivuhahmojen alle tapahtumien saadessa vauhtia ja pääosaan tulevat konnaorganisaation ja kaupungin herrojen ja viranomaisten väliset kuviot. Lady Annie on lopulta elegantti ilmestys mutta persoonanan pelkkä tyhjä kuori verrattuna hänen vanhaan, katujen miesten ja naisten rakastamaan hahmoonsa.

[SPOILERI]

Loppukohtaus, kaupungin pormestarin ja osavaltion kuvernöörin vierailu Annien juhlissa, on absurdi mutta jollain tavalla ihastuttava juonikuvio elokuvassa. Pienen ihmisen vaikuttavuutta ei kukaan olisi Capraa vastaavalla tenholla osannut kuvata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti