tiistai 14. huhtikuuta 2015

Konna ja koukku (1977)


Amerikka on valtateiden, isojen etäisyyksien ja äärettömän suurten rekannuppien maa. Hal Needhamin Konna ja koukku ilmentää paitsi paikallista vapauden haavetta ja tiekulttuuria, myös silloin tällöin tervettä suoraviivaista juntismia.

Juonessa kun ei ole loputa järjen häivää. Autokisoissa kunnostautunut Bandit (Burt Reynolds) ottaa paikalliselta öykkärimiljonääriltä vastaan vedon, jonka johdosta hänen on tuotava rekan täydeltä olutta tälle Texasista. Yrityksessä ovat lukuisat epäonnistuneet ennen häntä, mutta kokeilemaan houkuttaa iso summa rahaa sekä työkaluksi ja ”tiedustelijaksi” saatu Pontiac-urheiluauto.

Itse rekkaan hyppää työskentelykumppani Cledus (Jerry Reed) ja matkalta tarttuu mukaan myös muodollisesti pätevä Carrie (Sally Field).
"Nobody, and I mean NOBODY makes Sheriff Buford T. Justice look like a possum's pecker."
Elokuva reipastuu oikeastaan kunnolla vasta tulomatkalle lähdettyä, kun texasilainen sheriffi Buford T. Justice (Jackie Gleason) ottaa henkilökohtaiseksi missiokseen saattaa kaksikon kiven sisään ennen matkan päättymistä. Häntä eivät osavaltioiden rajat pidättele. Bufordin otsasuoni pullottaa ja veri pakkautuu päähän muiden poliisien kohellusta katsellessa. Burt Reynoldsin tehdessä sittemmin tavaramerkikseen muuttuneen roolin jäi itselleni makeimmat naurut nimenomaan sisukkaan ja punoittavan, alkukantaisen viranhaltijan via Dolorosasta, lopulta autonsakin muuttuessa avomalliksi.

Autoa elokuvassa ryttääntyy kuin konsanaan Blues Brotherissa (1980). Suositellaan ajoittaisen kantrin säestämän turpaanveto- ja junttihuumorin ystäville!

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti