sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Suuri Waldo Pepper – hurjapäinen lentäjä (1975)


Hiljattain näkemäni Aces High (1976) keskittyi ensimmäisen maailmansodan länsirintaman ilmasotaan. Monet sodassa kannuksensa ansainneet ässät ansaitsivat myöhemmin elantonsa ja hankkivat mainetta lentokoulutuksen ja -sirkuksen parissa.

Itsekin harrastuksenaan lentäneen George Roy Hillin ohjaaman elokuvan lentosirkuksessa lentävä Waldo Pepper (karismaattinen Robert Redford) ei kuitenkaan koskaan rintamalle päässyt vaan hän joutui jäämään takalinjoille kouluttajaksi. Tämä ei estä hurjapäistä lentäjää kertomasta sodan aikaisista sankariteoistaan ja hurjapäisestä saksalaislentäjästä Ernst Kessleristä – siihen saakka, kun tapahtumien aito silminnäkijä ja sotapilotti Axel Olsson (Bo Svensson) sattuu paikalle.

Turhautunut Pepper hamuaa mainetta ja tilaisuutta todistaa kykynsä, ilmailujärjestö CAA:n ollessa täysin toista mieltä miehen uhmakkaista projekteista. Waldo tapaa lopulta itsensä Kesslerin – tämä on siirtynyt Hollywoodiin seuraamaan elämästään kertovan elokuvan valmistumista.

Viehättävänä – vallattomana mutta lopulta haavoittuvaisena - siivelläkävelijänä Maudena elokuvassa nähdään uransa alkupuolella tässä vaiheessa vielä oleva Susan Sarandon.

George Roy Hillin sydänverellä tekemä, takuuviihdyttävä Waldo Pepper on ihanteellinen ilmailuelokuva: lento-osuuksia on paljon, filmissä nähdään ulkopuolisen silmukan tapailua ja hurjia stuntteja, joista osa muuttuu myös kohtalokkaaksi. Elokuvaan ei filmattu yhtäkään studio-otosta ja tiettävästi Redfordin ja Svensonin itsensä tekemät stuntit on tehty minimaalisin turvajärjestelyin.

Filmi on raikasta vaihtelua ilmasotaan keskittyviin mäntämoottorikauden alkupuoleen ajallisesti sijoittuviin elokuviin. Valkokankaalle on saatu viehättävällä tavalla tallennettua pilottien välinen ritari- ja herrasmieshenki.

Elokuvaa tahdittaa George Mancinin reipas musiikki. Elokuva oli kolmas ja viimeinen Redfordin ja Hillin yhteiselokuva.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti