lauantai 28. maaliskuuta 2015

Repo Man (1984)


YLE Teemalta tuli taannoin yksi kaikkien aikoin ilmeisesti suosituimmista kulttimainetta nauttivista elokuvista, Alex Coxin esikoiselokuva Repo Man. 1980-luvun elokuvasivistyksessäni on yhä aukkoja, joten oli aika antaa tämän perin omalaatuisen elokuvan viedä mukanaan.

Indie-otteisen elokuvan aihe on saanut alkunsa Coxin omasta urasta ulosottomiehenä. Elokuvan nimi tarkoittaa suoraotteista kaveria, joka ilmestyy ovelle, jos et ole maksanut laskujasi. Bud (mainion kulmikkaan roolin tekevä Harry Dean Stanton) tarjoaa sattumalta kohtaamalleen Ottolle (Emilio Estevez) pientä auton takavarikointikeikkaa, mistä urkenee vivahteikas ura repo manina. Otto löytää kutsumuksensa ja alkaa noudattaa ammattikunnan eettistä koodistoa.

Elokuvan ällistyttävin mauste on Vuoden 1964 Chevrolet Malibu, josta joku tarjoutuu maksamaan 20 000 taalaa. Auto – jonka perässä myös CIA on ja joka kiertää käyttäjältä toiselle – liittyy ulkoavaruuden asukkaisiin. Takakonttia raottamalla uteliaista jää kirjaimellisesti savuava vana maahan.

Repo Man on viihdyttävä ja herkullinen sekoitus seikkailua, älyvapaata tieteiselokuvaa ja yhteiskuntakritiikkiä. Estevezin hahmo, kuin muutkin ihmiset, on suurkaupunkin slummeissa räpiköivä, elämään heitetty surkimus, joka yrittää ottaa vain kaikesta parhaan irti. Ja kuten hän sanoo, ”autojen takavarikointi ei ole koskaan tylsää”.
”Valot himmenevät. Rikollinen elämäni saa surkean lopun. Kuitenkin syytän yhteiskuntaa. Yhteiskunta teki minusta sen, mikä olen.” ”Älä puhu paskaa. Olet valkoinen lähiökakara niin kuin minäkin”.
Elokuvassa on häivähdys uuden aallon kokeilevuutta, pukeutuneena katujen arjen absurdiuteen (mummo huolehtii kadulle kasattujen jätteiden kohtalosta, pariskunta suunnittelee vauvan hankkimista ennen menemistä sisään kauppaan haulikon kanssa). Itse asiassa alieneihin ja ufoihin liittyvä juonikuvio on niin uskomaton ja pudottava, että sen järjettömyydellä ei ole lopulta vaikutusta kulttielokuvan ansioihin.

4 / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti