maanantai 2. maaliskuuta 2015

Näin valloitettiin Villi Länsi (1962)


Useamman legendaarisen ohjaajan yhteisteos, MGM:n Näin valloitettiin Villi Länsi jäi vuosia sitten kesken omalta kohdaltani ja nyt, vuosia myöhemmin, oli aika palata elokuvan pariin sen löydyttyä Hyvinkään kaupunkirjaston hyllystä.

Kyseessä on sukupolvet ylittävä tarina Yhdysvaltain lännen tutkimisesta, uudisraivaamisesta ja asuttamisesta 1800-luvun alusta vuosisadan loppuun. Kuvaus sisältää niin kultarynnäkön, sisällissodan kuin rautateiden rakentamisen intiaanien maille. Tähtikasti on vaikuttava: James Stewart, Henry Fonda, John Wayne, Gregory Peck, Lee J. Cobb, Karl Malden, Eli Wallach.

Elokuvan rakenne on episodimainen ja pääosa hahmoista esiintyy vain yhdessä katkelmassa. Kalliin ja suurella vaivalla tehdyn Cinerama-eepoksen status teknisenä saavutuksena menee elokuvan sisältöarvojen edelle. Kyseessä oli järjestyksessä toinen ei-dokumentaarinen Cinerama-panoraamatekniikalla tehty draamafilmi ja viimeinen kolmella kameralla yhteistyönä tehty standardin elokuva.

Taustalla Cineramassa oli elokuvateollisuuden aiheellinenkin huoli TV:n läpimurrosta ja yleisökadosta: elokuvayleisö tuli saada pysymään teattereissa visuaalisesti näyttävillä eepoksilla. Tekniikan vanhanaikaisuus näkyy selvinä kahtena pystylinjana myös restauroidussa DVD-versiossa. Toki hahmojen ja etenkin horisontin vääristyminen kaksiulotteisessa TV-ruudussa ei varmastikaan tee oikeutta elokuvan aikalaiselämykselle oikeassa elokuvateatterissa.

Itse elokuvalla on epäilemättä arvonsa lännen tapahtumien kattavana jälkirekonstruktiona vaikka kovin keskinkertainen maku filmistä jääkin, hahmot ja tarinat kun eivät ehdi kehittyä alkua pidemmälle. Eniten tykkäsin elokuvan viimeisestä episodista, Eli Wallachin porukan yrittäessä ryöstää arvokasta junakuljetusta. Lopputulos on kerrassaan näyttävää jälkeä eikä kalustossa ole säästelty.

3 / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti