maanantai 24. helmikuuta 2014

Commando (1985)


Kansakunnan Vietnam-traumoja Yhdysvalloissa purkaneista toimintapätkistä ultraviihdyttävä Mark L. Lesterin kasariklassikko Commando, jos mikä, kestää uusintakatselua.

Tyttärensä eteläamerikkalaisten kidnappaajien perässä olevan John Matrixin (Schwarzenegger) pään kääntelyt ja ylivertainen kuulo ovat kuin luontoelokuvasta, toimet ja arsenaali kuin Lähi-idän diktaattoreiden märistä päiväunista ja mukaan poimittu PPL-lupakirjaa normaalipäivänään suorittava lyyli näppärä suustaan (”These guys eat too much red meat”) ja kätevä käsistään (raketinheittimenkin käyttö onnistuu vasemmalla kädellä avoautosta käsin, kunhan ensin lukee ohjeet). Pääroisto Bennett (Vernon Wells) on höyryjä sisäänsä keräävä ja lopulta ulos päästävä Freddie Mercury –kopio, jonka kiintymys Matrixiin tuntuu olevan lähes seksuaalista luokkaa.

Elokuva liikkuu sujuvasti vuosikymmenelle ominaisesta oksettavanvärisestä ostoskeskuksesta baanalle, ilmaan ja lopulta paratiisisaarelle, jossa Matrix tappaa sekä talossa että puutarhassa, tehden hikisen päivän kunnon isänä tyttärelleen. Vahvimmillaan hän on kuitenkin verbaalikkona, ja voisi hyvin eläkkeelle jäätyään elättää itsensä kyynisen Jari Tervon aisaparina Uutisvuodossa:
”Don't disturb my friend, he's dead tired.”
Nähty edellisen kerran 1.10.2006.

3 / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti