tiistai 11. helmikuuta 2014

Kadettiheila (1942)


Billy Wilderin ensimmäinen varsinainen ohjaustyö Yhdysvalloissa – useiden käsikirjoitusten, mm. Ninotchka, jälkeen – sattui Yhdysvaltain sodan liittymisen saumaan. Myös Kadettiheila henkii toisaalla menossa olevan sodan henkeä, päähenkilönä olevan majuri Kirbyn (Ray Milland) pyrkiessä kohti aktiivipalvelusta, pois johtamastaan sotilaskoulusta. Toisaalla on 25 erilaista pätkätyötä New Yorkissa kokeillut vauhtiblondi Susan Applegate (Ginger Rogers), joka jouduttuaan lähentelyn uhriksi viimeisessä tehtävässään lähtee junamatkalle kohti kotiaan Iowassa. Rahat eivät kuitenkaan riitä aikuisten lippuun, vaan Susanin on tekeydyttävä 12-vuotiaaksi ”Su-Su”:ksi päästäkseen matkaan lasten lipulla.
"You should be very glad I'm not 12. I was a very straightforward child. I used to spit."

Konduktööriä pakoon juostuaan, Kirbyn makuuvaunussa kohdattuaan päättää majuri erinäisten sattumien jälkeen ottaa tämän mukaansa sotilaskouluun. Käy, kuten arvata saattaa, ja kuvioon olennaisesti liittyy myös Kirbyn kihlattu Pamela (Rita Johnson).

Kyseessä on aihe, jota ei varmasti 2010-luvun eettisen filminormiston valossa valkokankaalle saatettaisi, romanttisen rakkauden kehittyessä majurin ja Su-Sun (vaikkakin kyseessä on kolmekymppinen Ginger) välille, lähtien makuuvaunuhytistä. Mutta 1940-luvun viattomana kohelluskomediana kuvio ei pahennusta herättäne nykyajan moraalipoliiseissakaan, ehdolla että aikakauden normikonteksti otetaan huomioon.

Leikkisä ja sujuvasti eteenpäin puksuttava elokuva on ohjaajan tuntien laatutyötä ja lajityyppihän muuntautumisleikkeineen on myöhempää klassista Wilderia (mieleen tulevat naisiksi myöhemmin pukeutuneet Lemmon ja Curtis). Lapseksi tekeytyminen tuo kuitenkin liikaa mieleen 1950-luvun Puupää-elokuvat, vitsien aiheen ollessa nykynäkökulmasta liian yksinkertaisen. Etenkin nuoret sotilaskoulun kadetit pikkuvanhuudessaan ovat lähinnä rasittavia (näin on ehkä ollut tarkoituskin?).

Ginger Rogers ei sinällään ollut persoonansa puolesta huono valinta varhaisteiniksi vallattoman habituksensa ansiosta ja ottaapa hän tuttuun tapaan elokuvassa pari tanssiaskeltakin erästä kadettia kiusatessaan.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti