maanantai 26. elokuuta 2013

Kiihotus (1962)


"No matter how much you hate me, blame me, and want to shoot me - it wasn't all my fault!" -Adam Cramer
Poliittisesti Yhdysvaltain 1960-luvun rotukysymykseen kantaa ottavan elokuvan "Kiihotus" (The Intruder) ohjaaminen ei tunnu sopivan kulttiohjaaja Roger Cormanin profiiliin. Elokuva oli tekijälleen omituinen halpatuotanto siinä, että se ei tuottanut – toisin kuin muut elokuvansa – siihen laitettuja rahoja takaisin. Rotuerottelu oli Cormanille kuitenkin omantunnon kysymys. Elokuva kuvattiin pienessä missourilaisessa kaupungissa – lopulta kuvausryhmä sai lähtöpassit ”liiallisen vasemmistolaisuutensa” takia.

Valkotakkinen Adam Cramer (myöhempi ”Star Trek” William Shatner) tulee kaupunkiin hetkellä, jolla uusi laki on tuomassa mustat oppilaat samoihin kouluihin valkoisten lasten kanssa. Cramer ruokkii vanhakantaisten ihmisten ennakkoluuloja mustaa väestönosaa kohtaan ja onnistuu tavoitteessaan erinomaisesti, tuloksena mustan koulupojan raiskausepäily ja lynkkauksen uhka.

Cramerin populismi tuntuu vetävän vielä yhden vaihteen kovemmalle Frank Capran Hollywood-tuotantojen yleisön villitsijöistä. Rakeisessa, B-elokuvaa kerronnan pulssissa muistuttavassa independent-tuotannossa onnistutaan luomaan katsojalle poikkeuksellisen epämukava tunnetila (samana vuonna ilmestynyt Kuin surmaisi satakielen tekee saman siloitellummin) ja loppuratkaisu jättää poikkeuksellisen pahan maun, tilanne jää aivan kuin auki ja pahuus tuntuu jäävän kytemään.

Corman katkeroitui elokuvan huonosta tuotosta – amerikkalaiset odottivat ajalla elokuvilta vielä pelkkää viihdearvoa – ja palasi perinteisten tuotostensa pariin. Hänen tärkein elokuvansa tämä eittämättä on ja yksi parhaista ”muukalainen saapuu pikkukaupunkiin sekoittamaan pakkaa” -leffoista.

4½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti