sunnuntai 4. elokuuta 2013

Capricorn yksi (1977)


Kylmä sota oli avaruusohjelmien kulta-aikaa Yhdysvalloissa. Kuinka pitkälle NASA ja ohjelmien arkkitehdit olivat valmiita menemään kansakunnan yhtenäisyyden, itsetunnon ja terapian nimissä? Tässä elokuvassa he ovat jopa valmiita tappamaan.

Ohjaaja/käsikirjoittaja Peter Hyams kirjoitti elokuvan Vietnamissa toimiessaan CBS:n reportterina ja tajutessaan, kuinka laaja hallinto pystyy peittämään hyvinkin likaiset jälkensä. Toimittaja Robert Caulfield (Elliott Gould) haistaa palaneen käryä uudessa Mars-ohjelmassa ja paljastuu, että koko lento lähdöstä paluuseen on lavastettu. Kolme astronauttia ovat joutuneet tahtomattaan mukaan huijaukseen.

"You think it's all a couple of looney scientists, it's not! It's bigger. There are people out there, *forces* out there, who have a lot to lose. They're grown ups. It's gotten too big, it's in the hands of grown ups!" -Dr. James Kelloway

Elokuva on moni-ilmeinen: lopussa elokuva muuttuu jännitysseikkailuksi aavikolla (loistavan karismaattisena myrkyttäjälentäjänä Telly Savalas), kun lavastuksen jälkiä pyritään peittelemään. Elokuva on säästynyt suvantovaiheilta ja kyseessä on viihdyttävä, luontevasti eteenpäin pyyhältävä trilleri.

Muutamat epäjohdonmukaisuudet ja käsikirjoituksen aukot tosin paistavat läpi, mutta salaliittoelokuvissa niitä tulee eteen vääjäämättä. Merkittävä ansio on luettava vaikuttavalle kuvaukselle (Caulfieldin autokaahaus ja ennen kaikkea lopun takaa-ajo helikopterien ja kaksitason välillä).

Salaliittoelokuvien aatelia lajityypin kultaiselta aikakaudelta, 1970-luvulta!

4½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti